Након пет година од истека старе почео рад на новој Националној стратегији за борбу против корупције у Србији

Може ли стратешки документ да помогне у борби против корупције у Србији и зашто не може?

Корупција цвета. Резултат је за једне поражавајући у исто време за друге благодарни. Корупција се у Србији несметано развија и достиже своје звездане тренутке.

У складу са својим декларативним опредељењем да јој је борба против корупције један од приоритета, власт је почетком ове године почела са радом на изради текста Нацрта националне стратегије за борбу против корупције у Србији за период од 2023 – 2028. године.

Како приличи документу који претендује да буде од националног значаја, процедуру води ресорно надлежно министарство правде. Радна група за израду текста Нацрта, броји 41 члана, међу којима су високи представници Министарстава правде, привреде, европских интеграција, унутрашњих послова, председници Окружних судова надлежних за корупцију, тужиоци за борбу против корупције, представници других важних институција, као и представници пет организација цивилних друштва изабраних на конкурсу прошле године. Први и до сада једини састанак целе Радне групе одржан је у Палати Србија на Новом Београду.

На први поглед, све делује готово савршено. Па, да ли је? Не да није, него је јако далеко од савршеног. Уколико се за савршено не сматра фиктивна борба против корупције, што некима свакако одговара. Уколико је циљ да се корупцији као друштво, ресорно надлежно Министарство правде и Радне група за израду текста Нацрта, стварно супротставимо, онда уочавано неколико суштинских замерки.

Прво, претходна Национална стратегија истекла је 2018. године. Била је донета 2013. и важила је пет година. Србија је пет година без стратешки важног документа за борбу против корупције. Логично је поставити питање, како се Србија борила против корупције током претходних пет година без стратешког документа? Без да се послужимо истраживањем на ту тему, можемо рећи, да се Србија током пет година без стратешког документа корупцији супротставила исто као и током пет година (од 2013-2018) када је стратешки документ био на снази. Пажљиви читалац, приметиће да и даље нема одговора на питање. За оне који то не знају, да кажемо да је за борбу против корупције у Србији без значаја да ли има или нема стратешки документ. Корупција цвета. Резултат је за једне поражавајући у исто време за друге благодарни. Корупција се у Србији несметано развија и достиже своје звездане тренутке.

У претходном ставу, навели смо да оцену дајемо без да се служимо истраживањем на тему коју оцењујемо. Свакако да је такво игнорисање истраживања у најмању руку неумесно. Да, баш тако, неумесно је то што надлежни органи такво истраживање немају. Па како оно не постоји на њега се не може позвати нико, па ни ми. Међутим, није баш толико лоша та негативна чињеница; она говори много, онима који желе да разумеју немушти антикорупцијски говор релевантних друштвених субјеката.

Да „премости“ (израз из званичних државних докумената) период од пет година без стратешког антикорупцијских документа, власт је донела 2020. године Оперативни план којим се предвиђају неке активности, до истека период од пет година и израде нове Националне стратегије.

Приступ проблему је споран од самог почетка. Методолошки пројекат уопште не постоји, а достављена документа само личе да су методолошки постављена. Два документа која су чланови Радне групе добили као материјал за изтраду текста Нацрта, су спорна по више основа.

Институт за истраживање корупције Кареја један је од чланова Радне групе. Учествовао је на првом састанку Радне групе, међутим све што смо што смо хтели да кажемо нисмо били у прилици јер је састанак по пет тачака дневног реда трајао два сата, толико је било и планирано.

Чланови Радне групе су за то кратко време требали да у вези са документом „Методологија за процену ризика од корупције у областима које су предмет стратегије за борбу против корупције“, усвоје области које ће обухватити нова Национална стратегија. Што је и учињено, гласањем свих присутних „за“, а само Кареја „против“, јер сматрамо да је потребно озбиљно разматрање целог документа и решавање претходних питања, па тек након тога гласање. Стекао се утисак да је, испланирани цео поступак до коначног доношења Националне стратегије пре летње паузе, императив по коме чланови Радне групе треба да се владају, без непотребног трошења времена. У вези са областима које требају да буду предмет стратегије, представник ТС Немања Ненадић предложио је да се као област додају и јавна предузећа. Одговорено је да сви чланови Радне групе до петка могу путем мејла да доставе своје образложене предлоге.

У току састанка сазнало се да је израда Националне стратегије за борбу против корупције подржана од стране међународног пројекта „ЕУ за борбу против корупције и за основна права“ који финансирају ЕУ и друге међународне институције.

Представник Кареје Синиша Јанковић предложио је да се у Радну групу укључи и академска и научна заједница. Добијен је одговор да састанцима подгрупама могу да присуствују и експерти. Такође представник Кареје је у ограниченом времену успео да кратко предложи да се члановима Радне групе доставе Извештај о реализацији и ефектима „старе“ Националне стратегије за борбу против корупције за период 2013 – 2018. година, чиме би рад пре свега био много квалитетнији. Као и да се достави Извештај о стању корупције; уколико такви извештају постоје, сматрајући да је неопходно познавање стања у коме се налази предметни феномен, било о чему да се ради, па да се тек на основу утврђеног стања ради на стратешким и било којим другим документима. У вези са наведеним предлозима било је и другачијег мишљења по коме су чланови Радне групе добили Решења са задатком само да израде нацрт „нове“ Националне стратегија, те сходно томе треба да остану у том оквиру.

На крају је речно да ће следећи састанак целе Радне групе, бити по потреби. Од тада одржана су два састанка подгрупа и заказан је трећи. Све до сада виђено не улива нам никакву наду да постоји искрена воља да се донесе Национална стратегија адекватна стању корупције у Србији.

Синиша Јанковић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: