Завршница пројекта Удружења „На пола пута“

Млади са интелектуалним тешкоћама оснажени за самозаступање

Представници локалне власти и институција показали су колико је за њих значајна ова тема тако што се нико од представника власти, Секретаријата, Центра за социјални рад, није појавио на трибини

Опште је прихваћен став и предрасуда да особе са интелектуалним тешкоћама не могу да одлучују, да говоре у своје име и да изражавају своје ставове. Управо ту заблуду су срушили чланови Удружења „На пола пута“, које окупља особе са интелектуалним тешкоћама, кроз реализацију пројеката „Самозаступање-Хајде да пробамо то“. Програм је финансијски подржало Министартво омладине и спорта.

Од децембра до маја, млади са интелектуалним тешкоћама су кроз радионице оснаживани да искажу своје потребе, а учили су и о људским правима и њиховом остваривању.

У тренинзима које су једном недељно у Дому омладине држале Александра Јанић, Анђелија Ђурић, учествовало је и око 10-ак средњошколаца из Техничке школе, Машинске и Економске школе.

Током радионица они су се зближили и боље упознали са особама са интелектуалним тешкоћама.

Десетак чланова Удружења „На пола пута“ који су прошли обуку, већ су имали прилике да примене стечено знање.

„Учествовали су у раду фокус групе на тему јачања капацитета локалних самоуправа у Југоисточној Европи које су организоване у Градској управи, а такође и на обуци за спречавање насиља над женама са инвалидитетом у резиденцијалним условима“, каже Марина Куриљ, водитељка услуга социјалне заштите у удружењу.

Поводом завршетка пројекта организоване су две трибине, 29. и 30.маја, у Градској управи Панчево.

Први скуп био је намењен средњошколцима и особама са интелектуалним тешкоћама, док је друга трибина организована за представнике локалне самоуправе и локалних институција.

На трибинама су говорили учесници на пројекту, особе са интелектуалним тешкоћама и средњошколци.

И првог и другог дана скупу је пристуствовало око 20-ак људи, а представници локалне самоуправе показали су колико је за њих значајна ова тема тако што се нико од представника власти, Секретаријата, Центра за социјални рад, није појавио на трибини.

Марина Куриљ наводи да ће програм самозаступања бити настављен у њиховој организацији и позива све који су заинтересовани за ту тему и за активности у удружењу да се јаве на број телефона 341-960, сваког радног дана од 9 до 15 сати.

 

 

 

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: