Округли сто о омладинским политикама

Млади недовољно укључени у процес доношења одлука

Млади људи нису довољно укључени у процес доношења одлука, и потребно је да читава локална самоуправа ради на унапређењу омладинских политика, закључак је каравана у десет градова у Србији који је реализовала Кровна организација младих Србије (КОМС).

Округли столови у локалним заједницама организовани су у оквиру пројекта „Глас младих у демократским процесима” који подржава Шведска и у оквиру локалног програма у пројекту „Млади у фокусу” који подржава Министарство омладине и спорта Републике Србије.

Последњи састанак са младима из омладинских организација, али и са доносиоцима одлука одржан је у Панчеву, у понедељак, 25. септембра. Скупу је присуствовало десетак младих особа, представници КОМС-а, Немања Ротар, члан Градског већа задужен за културу и омладину, а радни састанак отворио је Саша Павлов, градоначелник Панчева. Он је позвао младе Панчевце и Панчевке да буду активни у својој заједници јер ће, како је нагласио, на основу њиховог мишљења и предлога бити креирани документи који се на њих односе.

Немања Ротар је напоменуо да је локална самоуправа отворила све могућности за младе.

„Очекујемо да се укључе у програме како би остварили добру сарадњу. Круцијални проблем младих данас је запошљавање и на решавању морамо да радимо”, истакао је Ротар.

Запошљавање, образовање, урушен систем вредности, насиље су теме које тиште младе у Србији. То је показало овогодишње истраживање КОМС-а.

Већина градова у којима су округли столови одржани реализовали су неке елементе омладинске политике, као што су акциони планови, стратегије, Канцеларија за младе, Савети за младе… Међутим, како каже Ненад Малетин, из КОМС-а, мали број њих учествује у процесу доношења одлука.

„Стање у Србији показује да младих нема много на местима одлучивања па тако у Народној скупштини имамо само три од 250 одборника који су млађи од 30 година, и само три градоначелника истих година. Радни састанци у десет градова омогућили су нам да разменимо мишљења и информације и да постигнемо компромис око тога који је минимум стандарда који мора да се задовољи да би један град спроводио одговорну омладинску политику. Следећи корак је јавно заговарање и промена Закона о младима”, закључио је Малетин.

Он је истакао да је Град Панчево пионир у развоју омладинске политике у Србији, јер је управо у нашем граду основана прва Канцеларија за младе, постоји Стратегија бриге о младима, Савет за младе, и што је најважније, како је нагласио Малетин, остварен је континуитет бриге о младима.

 

 

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress