Радна права урушена

Младе жене у Србији једва преживљавају на тржишту рада

Премијера филма „Преживети систем – искуства младих жена на тржишту рада“ одржана је у среду, 14. јула, након чега је уследио кратак разговор о филму са ауторкама и учесницама. Филм су снимиле чланице Алумни мреже Академије дијалога за младе жене.

Деценијама уназад се системски урушавају радна права у Србији, тако да је данас потпуно незахвално уопште и говорити о достојанственом раду у Србији. Док министри поручују младим женама и мушкарцима да што пре заснивају породице, систем им шаље супротне поруке јер ниједан од закона који су на снази заправо не нуди никакву заштиту радницама и радницима, а о финансијској и другој сигурности да и не говоримо, кажу ауторке филма.

Радно законодавство чак ни не препознаје раднице и раднике јер су запослени само они којима је радни статус регулисан уговором о раду, па тако у ту групу не улазе жене и мушкарци ангажовани на уговорима о делу, привременим и повременим пословима, стручном оспособљавању и усавршавању, допунском раду или бројни радници без уговора. То значи да сви они немају баш никаква права – плаћено боловање, плаћен прековремен рад, право на годишњи одмор, синдикално организовање, право на дефинисано радно време и паузу током рада.

„Жао ми је што су жене са југа можда испричале можда и најшокантније приче, приче које смо у суштини ми са југа знали, али које нико није овако јавно изнео. Изузетно је важно што сада имамо документоване све те приче иза којих жене стоје својим именом и презименом. Ово више не може да се сакрива. То је наша реалност и прст у око онима који говоре да се јако напредовало. Не причам само из угла државе, јер је очекивано да ће људи на власти причати како нам је све лепо, већ и о донаторима који воле анализе у којима се показује напредак чак и кад га нема,“ изјавила је Марија Стаменковић, независна консултанткиња за родну равноправност из Ниша.

Укупно 15 жена из целе Србије поделило је своја искуства са тржишта рада са алумнисткињама Академије дијалога. Говорило се о положају жена које су у процесу тражења посла, женама које као неформалне раднице на пољопривредним газдинствима немају никаква права, женама које су вишеструко дискриминисане и раде као невидљива радна снага, предузетницама и онима које се баве јавним послом, женама које се суочавају са мобингом и сексуалним насиљем на послу или током аплицирања за посао, законима који су на снази, као и функционисању механизама које жене имају на располагању када им је неопходна заштита.

Све наше борбе су политичке и ми немамо луксуз да се њима не бавимо. Све је политика што се тиче заједнице, од тога колико кошта хлеб кад одемо у продавницу до тога да ли и какав уговор о раду имамо. То су све питања која се тичу политичке борбе у којој морамо да учествујемо,“ закључила је Ема Степановић, једна од ауторки филма.

Филм је доступан на следећем линку:
https://www.youtube.com/watch?v=un5MzCkFjds&ab_channel=DAAlumnaeNetwork

 

 

 

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: