Оригинална честитка министра Ђорђевића грађанкама Србије за 8. март

Мизогинија на поклон

Министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је честитајући женама 8. март, на поклон им подарио – мизогинију. Он је наводно цитирао Јована Дучића, али невешто.

„Жена не зна да поштује него да воли, жени не треба ни да је ви поштујете него да је волите, поштовање за њих значи одсуство сваке љубави нешто хладно, из главе, а не нешто преосећајно из душе… Све жене воле богаташе, јер је жена увек сирота. Паметних се боје… Она увек подлегне јачем, а не лепшем и умнијем, ни бољем и милијем – беседио је министар Дучићеве стихове на конференцији „Жене из руралних крајева – равноправне грађанке Србије“, рекао је министар.

За овакав скандал у нормалним земљама Ђорђевић би морао да сноси последице, док се из врха српске власти огласила само Зорана Михајловић, потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, која је сматра непримереним цитат који је Ђорђевић „поклонио“ женама Србије поводом 8. марта.

„Недопустиво је да било ко каже да су жене склоне да се предају и онима који су им „физички немили“, или да жене воле богаташе, јер су оне сироте или, пак, да се жене паметних боје, а да подлежу јачем уместо лепшем и умнијем. Овакве речи не само да вређају све жене у Србији, већ наносе штету борби за родну равноправност којој смо озбиљно посвећени“,  стоји у саопштењу из кабнета потпредседнице Владе.

Упозорење за јавност због ове изјаве послала је и Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Уместо да се сузбијају, на овај начин се грубо подржавају родне предрасуде о неравноправности жена“, наводи повереница те, имајући у виду да су жене у великој мери изложене дискриминацији и да се у јавном простору и даље изложене дискриминаторним и сексистичким изјавама, она поручује да учесници јавног и политичког живота морају да буду додатно одговорни за сваку изговорену реч и дужни су да доприносе разградњи родних стереотипа.

Ђорђевић се извинио женама због изјаве, и објаснио да није мислио то што је изговорио, те да не дели вредности изнесене у цитату. У шта му апослутно не верујемо.

 

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: