Поводом тридесет година антиратног отпора у Војводини и Србији

Мировни сусрет „Памтимо антиратни отпор”

Оранизатори догађаја желе да подсете на деловање антиратних активисткиња и активиста, и славе величанствене подухвате заједнице храбрих, одговорних и солидарних грађанки и грађана

Антиратна група Жене у црном из Београда и Грађанска акција Панчево организују догађај „Памтимо антиратни отпор”, у уторак, 14. децембра 2021. године у клубу „Купе” (Улица браће Јовановић 5 у Панчеву), од 18 сати.

Поводом тридесет година антиратног отпора у Војводини и Србији (1991-2021) организатори желе да обележе важне догађаје и датуме из историје антиратног отпора у Србији, да подсете иницијативе и дела која су углавном прећутана, потиснута или маргинализована.

Након поздравних речи Љиље Спасић, извршне директорке Грађанске акције Панчево и Сташе Зајовић, у име Жена у црном биће представљена публикација Памтимо антиратни отпор – Вера Вебел Татић и Центар за антиратну акцију Ада, која је изашла из штампе ове године у издању Жена у црном. Вера Вебел Татић (1943-2020) била је покретачица и организаторка великог броја антиратних протеста у Ади и генерално у Потисју и у Војводини. О њеном неизбрисивом трагу који је оставила у антиратном активизму говориће осим Сташе Зајовић и Љиља Спасић и Лино Вељак, професор филозофије и антиратни активиста из Загреба.

Наредни сегмент догађаја посвећен је промоцији још једне публикације Жена у црном, „Мапа антиратног отпора 1991/92”, што ће послужити подсећању на бројне грађанске антиратне акције, на побуне резервиста, дезертера, њихових родитеља, на женске антиратне иницијативе, уметничко-активистичке догађаје, антиратне концерте, медије…

Трећи део програма носи наслов „Рат се наставио другим средствима, а где је данас антиратни отпор?” и у њему ће говорити антиратна активисткиња и представница фондације ЗДФ из Београда Вјера Руљић, антиратна активисткиња из Панчева и професорка Филозофског факултета у Београду Илдико Ердеи, антиратни активиста и новинар из Панчева Ненад Живковић и други/е активисти/киње, а модерираће га Сташа Зајовић.

Овим сусретом ŽuC и GAP желе не само да подсете на деловање антиратних активисткиња и активиста, већ и да славе величанствене подухвате заједнице храбрих, одговорних и солидарних грађанки и грађана, њихово херојско ненасилно деловање које је подразумевало огромни ризик у најтежим временима.

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: