Док трају хладни дани

Минус без прихватилишта за одрасле

Иако Град Панчево нема прихватилиште за одрасла лица, у хладним зимским данима, девет особа је збринуто

У систему евиденције Центра за социјални рад „Солидарност“ у Панчеву нема регистрованих бескућника, подаци су ове установе. У Панчеву, ипак, живе људи који немају адресу, а заклон од хладних дана и ноћи у којима максимална температура није прелазила у плус недељама, пронашли су на аутобуској станици у центру града. По својој или туђој пријави Центру за социјални рад, могу добити помоћ.

„У ванредним метеоролошким условима тако и поступамо – наступамо по налогу или надлежног министарства или Градске управе, радимо на смештају и збрињавању тих људи, да преспавају негде, поједи неки топли оброк, наравно уколико то желе. Њихов пристанак да их збринемо је најбитнији, број један, уколико се пријаве сами или ми дођемо до њих“ – наводи руководилац Службе за одрасла и старија лица Центра „Солидарност“ Снежана Обрадовић.

С обзиром на то да Град Панчево нема прихватилиште за одрасла лица, у помоћ најчешће пристижу Геронтолошки центар и Дом за лица са оштећеним видом.

„Ове зиме смо имали два случаја бескућника, који се сада налазе у Геронтолошком центру где не постоји регистровано прихватилиште, али је док траје хладно време изашли су нам у сусрет да бораве тамо привремено. Једно је лице старије од 65 година, док је друго млађе“ – каже Обрадовић.

У Геронтолошком центру нам је речено да су поједине особе, које су смештене ове зиме и испуњавају одређене услове, добиле трајни смештај у тој установи.

Привремени боравак подразумева смештај док траје хладно време.  На помоћ Центра за социјални рад, у виду решавања проблема са личном документацијом и коришћењу социјалних услуга уколико испуњавају услове, бескућници могу рачунати током целе године. Ако у Центру процене да је потребно, могу бити смештени у прихватилишта у Београду или неком другом граду где могу боравити најдуже шест месеци, док трошкове тих услуга сноси Град.

Иако би било корисно да Град Панчево има сопствено прихватилиште, градски већник за рад, запошљавање и социјална питања Миленко Чучковић сматра да  систем социјалних служби у граду добро функционише и да су ове зиме адекватно збринути сви којима је помоћ била потребна.

„Још немамо прихватилиште за одрасла лица јер тај недостатак можемо компензовати на други начин. Изградња прихватилишта захтева одређене услове објекта и запослених. Имамо планове са руководством Геронтолошког центра што се тиче прихватилишта, али је неопходно сагледати и финансијски аспект јер се одређени број људи ту мора и запослити “ – каже Чучковић.

На територији Града Панчева такође живи и велики број људи који имају кров над главом, међутим, због лоших стамбених услова – без воде, огрева а често и грејних тела, такође тешко преживљавају зиму. Један такав случај је привремено смештен у Колективни центар, а одређеном броју породица је пружена једнократна новчана помоћ за куповину огрева.

У Центру за социјални рад уједно напомињу да су спремни и дужни да реагују на сваку пријаву било да је реч о бескућницима или људима који живе у лошим стамбеним условима, али и да би постојање прихватилишта за одрасле у Панчеву знатно олакшало процедуре у вези са њиховим збрињавањем на територији Града.

 

 

 

Dunja Stojković

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: