Због порнографског садржаја

Министарство поднело прекршајне пријаве против таблоида

Министарство културе и информисања поднело је захтев за покретање прекршајног поступка против дневних новина Курир, Информер, Српски телеграф и Ало због порнографског садржаја који су објавили на насловним странама 15. јануара, саопштило је Министарство. Тиме су прекршили члан 78. Закона о јавном информисању и медијима.

„У издању од 16. јануара порнографски садржај су поново објавиле дневне новине Информер, Српски телеграф и Курир и против њих ће због овога бити поднет захтев за покретање прекршајног поступка. Назнака “18+” која је истакнута није олакшавајућа околност, пошто се она односи на експлицитни садржај унутар новина, а не на насловне и последње стране новина“, наводе у Министарству и додају да се свакодневно проверава садржај свих дневних, недељних и месечних новина и подноси захтеве за покретање прекршајних поступака сваки пут када је прекршен Закон о јавном информисању и медијима.

Током 2018. године Министарство културе и информисања је поднело већи број захтева за прекршајне пријаве због објављивања фотографија са порнографским садржајем, чињења малолетних лица препознатљивим, необјављивања импресума и скраћеног импресума у складу са Законом и непријављивања насталих промена података који се воде у Регистру медија, пише у саопштењу који потписује Александар Гајовић, државни секретар.

Прекршајном суду је у 2018. години поднет 21 захтев против одговорних уредника штампаних медија. Медији против чијих уредника су су најчешће подношени захтеви су дневни листови Информер, Блиц, Курир, Српски телеграф и Ало о чему постоји валидна документација.

Иначе, реч је о таблодима чији се рад финансира новцем грађана и грађанки широм Србије, кроз конкурсно суфинансирање медијских садржаја. Таблоиде Информер и Српски телеграф, финансира и Град Панчево, о чему можете читати овде и овде.

Овим поводом огласила се и медијска коалиција, коју чине Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација независних електронских медија, Пословно удружење Локал прес, Асоцијација онлајн медија.

Они су оценили да је овај чин ново брутално гажење новинарског кодекса.

„Коалиција новинарских и медијских удружења најоштрије осуђује поступак уредништва четири дневна листа, који су на насловним и унутрашњим странама јучерашњих, а неки и данашњих издања објавили експлицитни порнографски садржај, тешко повредили право на приватност Јелене Карлеуше, и тако наставили са праксом бескрупулозног гажења професионалних стандарда“, наводи се у саопштењу Медијске коалиције.

Пре свега, таблоиди Информер, Српски телеграф, Курир и Ало прекршили су одредбу о забрани јавног излагања порнографије, прописану чланом 78 Закона о јавном информисању и медијима. Такође, прекршено је више тачака Кодекса новинара Србије:

Тачка 4 Поглавља 4, у којој се наводи да је новинару забрањено да користи непримерене, узнемиравајуће, порнографске и све друге садржаје који могу имати штетан утицај;

Тачка 1 Поглавља 8 којим је прописано да ће се новинари у прикупљању информација, фотографија и докумената користити само часним средствима;

Тачка 1 Поглавља 7 која гарантује поштовање приватности особа о којима се извештава. Иако је јавним личностима ово право донекле ограничено, то се ипак не односи на задирање у брачне односе, а још мање на снимке гениталија и других порнографских детаља.

Медијска коалиција истиче и да су ова четири таблоида – упркос чињеници да су рекордери у кршењу Кодекса новинара и објављивању лажних вести – у протекле две године добила огромне суме новца из јавних буџета на конкурсима за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса.

Коалиција новинарских и медијских удружења поздравља најаву Министарства културе и информисања да ће поднети прекршајне пријаве против ова четири листа, али и апелује на њихова уредништва и новинаре да у свом раду коначно почну да поштују професионалне норме и стандарде.

 

 

 

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: