Нови Правилник суфинансирању медијских садржаја скоро два месеца заробљен у Секретаријату за законодавство

Министарство кулутре и информисања: Веома смо забринути што документ још није добио мишљење

Медијска коалиција (НУНС, АОМ, НДНВ, АНЕМ, Локал прес) издала је данас саопштење у којем захтева од Владе Србије и других надлежних тела да одмах обавесте стручну, али и целокупну јавност о томе шта се дешава са новим Правилником за суфинансирању јавног интереса у сфери јавног информисања.

Према њиховим информацијама, нови Правилник се налази безмало два месеца на мишљењу код Републичког одбора за законодавство, који представља орган Владе Србије.

То су за наш портал потврдили у Министарству културе и информисања. Речено нам је да је Правилник је спреман и послат 17. јануара на мишљење Секретријату за законодавство, које треба да да оцену законитости и установности.

Снежана Печенчић, виша саветница и начелница Одељења за нормативне послове, пројектно суфинансирање и евиденцију страних дописника и дописништава каже за наш портал да је Министарство више пута покушало да добије одговор од Секретаријата када ће добити њихово мишљење.

„Добили смо одговор да сачекамо. Веома смо забринути због тога, али сада ништа не зависи од нас. Док се нови Правилник не објави, важећи је стари“, рекла је она.

На питање да ли може да прецизира које су најзначајније промене у документу, одговорила је да то сада не може да саопшти, те да ће након оцене законитости и усвајања, он бити доступан јавности.

И поред тога што нови Правилник није усвојен у више од 40 општина и градова конкурси су расписани, док у другима још нису иако је половина марта, међу којима је и Град Панчево.

Из Медијске коалиције подсећају на то да се међу ороченим захтевима које је Тим за дијалог упутио Координационом телу Владе Србије за сарадњу са медијима налази и захтев да се до 31. децембра 2018. године, а у складу са препорукама новинарских и медијских удружења, изради и усвоји нови правилник о суфинансирању јавног интереса у сфери јавног информисања.

Новинарска и медијска удружења су препоруке за измену документа доставила Министарству културе и информисања, а оне имају за циљ унапређење овог процеса у складу са важећим законима и смањење могућности бројних злоупотреба које овај процес прати у протеклом периоду.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress