Вишегодишњи комунални проблем становника Котежа I

Мини депонија у сред насеља

Решење у изградњи приступног пута и изградњи „зеленог острва“

Становници Котежа I већ годинама имају велики комунални проблем који надлежни ни до данас нису решили. Ради се о депоновању отпада, који се не износи редовно, па се око контејенера постављених око гаража у Улици Браће Јовановића, свакодневно ствара мини депонија.

Станари зграде Браће Јовановића, од броја 96 до броја 102, али и становници других зграда у близини, неколико пута обраћали су се надлежнима – комуналној инспекцији, ЈКП „Хигијена“, систему 48, а недавно су писмо послали и градоначелнику. Одговор нису добили.

„Ово је свакодневна слика у нашем насељу. Са прозора већ седам година гледам овај неред и мислим да заиста није културно и лепо. С обзиром да је на том месту где се налазе контејнери терен нижи, када падне киша вода је до чланака, па смеће бацамо као да гађамо у кош“, објашњава један од станара из зграде у Улици Браће Јовановића 96.

Како смо сазнали у ЈКП „Хигијена“ смеће се на овој локацији уместо свакодневно односи два до три пута недељно због неприступачности контејнерима.

„Једини приступ тој локацији је пут иза зграде број 102. Међутим, ту се често паркирају аутомобили, који нам заграде пут, тако да не можемо редовно да односимо смеће. Шаљемо и камионе са дизалицом који сакупљају отпад поред контејнера“, рекао је за наш портал Бојан Илић, шеф радне јединице Изношење отпада у ЈКП „Хигијена“.

Он додаје да су контејенери забачени те због тога грађани доносе свакакв отпад – од грађевинског до анималног.

У четири контејнера одлаже се смеће из готово 300 станова, из Улица ослобођења, Браће Јовановића и Стевана Шупљикца.

Неки сматрају да је најбоље решење у измештању контејнера, док Бојан Илић каже да је садашња локација добра, те да би требало да се уреди. Како каже ЈКП „Хигијена“ би обезбедила средства за изградњу „зеленог острва“, које би било избетонирано и ограђено жицом.

Остаје проблем приступа који би могао да се реши изградњом приступног пута. Управо такав предлог ЈП „Дирекцији за изградњу и уређења Панчева“ упутили су представници Месне зајединице Котеж. Бошко Опачић, председник тог тела, каже да је Дирекцији пред Нову годину упућен допис о потреби изградње приступног пута из Улице Браће Јовановић, који би се користио само за камионе ЈКП „Хигијене“.

Како представници Месне заједнице нису добили одговор на допис, обратили смо се ЈП „Дирекција“ како бисмо сазнали да ли је у плану приступног пута.

Из поменутог предузећа су нам одговорили да су упознати са дописом, и прецизирали да је проблем што камиони ЈКП „Хигијена“ не могу да користе пролаз испод зграде због мале висине пролаза и пролазе око зграде. Како наводе, кроз редовно одржавање ће се поправити приступни пут ка дворишту како би камиони несметано могли да прилазе контејнерима.

У ЈП „Дирекцији“ наводе да је за радове у самом дворишту у коме су пропале површине паркинга и прилаза, с обзиром да не постоји кишна канализација, потребно урадити техничку документацију за реконструкцију  дворишта, чија би вредоност била око 300.000,00 динара. Вредност радова у самом дворишту, према процени ЈП „Дирекција“ износила би између 1.000.000,00 и 1.500.000,00 динара.

Да би се радови реализовали неопходно је да Град Панчево одобри поменута средства.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: