Пројекат два панчевачка удружења - FemPlatz и ЖМИГ, уз подршку UN Women

Менторски програм за жене са инвалидитетом

Два панчевачка удружења, FemPlatz и Женска мировна група – Панчево (ЖМИГ) по први пут у Србији реализују важан пројекат Менторски програм за жене са инвалидитетом, који траје од септембра 2018. до јуна 2019. године.

Пројекат се реализује у оквиру програма „Аутономија, глас, учешће особа са инвалидитетом“, са циљем остваривања права и успостављања новог начина оснаживања жена са инвалидитетом кроз вршњачку подршку. О значају овог пројекта сведочи и подршка коју FemPlatz и ЖМИГ имају од организације UN Women у Србији.

До сада су одабране менторке које ће учествовати у реализацији пројекта и спроведена је обука за њихов рад са менторинама. Избор менторки вршен је директним позивањем на основу њиховог учешћа и активизма на унапређивању положаја и видљивости жена са инвалидитетом у Србији. Александра Арсовска, Александра Томашевић, Бојана Павловић Јовановић, Љиљана Стевковић, Љубица Чавић, Милеса Милинковић, Милица Кнежевић, Оливера Илкић, Свјетлана Тимотић и Татјана Стојшић Петковић ће кроз овај програм активно учествовати на проналажењу одговора за континуирано унапређивање положаја жена са инвалидитетом у Србији.

Обука за менторке одржана је кроз два модула, 17. и 18. новембра у Београду, и 9. децембра у Новом Саду и Београду (22. децембра), коју је одржао тренерски тим који су чиниле Панчевке Биљана Јањић, Косана Бекер и Маријана Јовић.

У оквиру пројектних активности за предстојећи период у плану је одржавање регионалних састанака у неколико градова Србије, где ће програм бити представљен организацијама цивилног друштва и широј јавности. Такође, у периоду од фебруара до марта 2019. године биће отворен конкурс за менторине, а менторке ће креирати лични план подршке за менторине у складу са знањима и вештинама у одређеним областима. Од марта до јуна 2019. године биће спроведена менторска подршка која подразумева рад и комуникацију менторки са менторинама.

Менторски програм за жене са инвалидитетом треба да обезбеди платформу за јачање гласа, учешћа и аутономије жена са инвалидитетом за одлучивање у свим областима.

Удружење грађанки FemPlatz ради у области заштите од дискриминације и остваривања права жена и девојчица из вишеструко маргинализованих група. Женска мировна група – Панчево (ЖМИГ) од 2001. године ради на развијању и афирмисању културе мира и ненасиља, и родне равноправности.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: