Meђународни дан борбе против дрога

Данас се обележава Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама – 26. јун. Овај дан обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога.

Завод за јавно здравље Панчево ће обележити Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама предавањем 27. јуна 2017. године у 19 сати у просторијама Црвеног крста Панчево.

Злоупотреба и последице злоупотребе психоактивних супстанци погађају све друштвене слојеве у свим земљама света. Злоупотреба дрога има негативне последице по здравље и животе људи, подстиче криминал и прети одрживом развоју.

Слоган кампање за 2017. годину је „Прво саслушај” као и 2016. године. Овим слоганом  наставља се  са указивањем да је  најпре саслушати дете или младу особу, први и основни корак који треба учинити како би им се пружила помоћ у њиховом здравом одрастању и безбедном развоју.

Циљ кампање је подршка превенцији употребе дрога која је заснована на научним доказима о ефикасности, као и повећање ефективног инвестирања за добро деце и младих.

Превенција у области злоупотребе психоактивних супстанци је склоп психолошких, социјалних, правних и здравствених активности са циљем спречавања оштећења здравља, настанка болести и последица изазваних ризичним понашањем, тј. коришћењем психоактивних супстанци. Главни циљеви превенције су: спречавање конзумирања психоактивних супстанци, одлагање конзумирања психоактивних супстанци и спречавање да они који експериментишу са дрогама постану корисници високог ризика и зависници од дрога.

Dunja Stojković

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: