Одржана обука о родно осетљивом извештавању

Медији о осетљивим групама: патетика, сензација и стереотипи

Тренингу су присуствовале новинарке из десетак медија, без мушкараца, чиме је поново потврђено да теме родне равноправности нису интересантне мушкарцима

Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и унапређење положаја жена (UN Women) организовало је у среду, 20. септембра, у Националном парку Фрушка гора, једнодневну обуку за новинаре и новинарке о родно осетљивом извештавању и афирмативном представљању осетљивих група.

Тренингу су присуствовале новинарке из десетак медија, без мушкараца, чиме је поново потврђено да теме родне равноправности нису интересантне мушкарцима.

Скуп је требало да отворе Зорана Михајловић, потпредседница Владе, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и председница Координационог тела за родну равноправност Владе Републике Србије, Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и представница Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији – Милана Рикановић, шефица Канцеларије UN Women у Србији.

Међутим, нико од најављених учесника се није појавио, а због болести изостала је и Тамара Скроза, која је требало да буде једна од предавачица.

Присутне су поздравили Иван Секуловић, менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Јелена Секулић, сарадница UN Women у Србији. Уместо најављене Антигоне Андонов, шефице Кабинета Поверенице за заштиту равноправности, рад овог независног тела представила је Татјана Јокановић, помоћница Поверенице за заштиту равноправности. Она је истакла да медији утичу на формирање ставова сваке врсте, па и дискриминаторских сатавова, али имају и значајну улогу у стварању атмосфере толераниције.

„Често реагујемо у случајевима изражавања дискриминаторских ставова у медијима, који се односе пре свега на жене, Роме, припаднике ЛГБТ популације, ХИВ позитивне особе“, истакла је она и додала да Поверник може да издаје и упозорења у случајевима тешке дискриминације.

О значају медија за унапређење положаја осетљивих група говорила је Вера Куртић, из организације „Женски простор“, из Ниша, а своје искуство као особа са инвалидитетом и новинарка Радио Београда 202 са присутнима поделила је Лана Николић, која је кроз анализу добрих и лоших примера, сугерисала новинаркама како да извештавају о осетљим групама, без стереотипа и дискриминације. Она је истакла да се о особама са инвалидитетом често извештава на патетичан начин, за шта нема потребе.

Како се данас извештава о осетљивим групама у Србији и како унапредити медијску писменост новинаркама је приближила Сњежана Миливојевић, професорка Факултета политичких наука у Универизитета у Београду. Она је навела да се промене у извешавању и приказивању жена у медијима у протеклих 20 година минималне.

Професорка је представила и резултате глобалног истраживања о заступљености жена у медијима у 2015. години који показују да су оне много мање видљиве у медијима, те да су углавном стеротипно представљене.

Као резултат тренинга направљен је списак предлога које треба применити како би извештавање о осетљивим групама било професионалније. Међу њима су едукација уредника о значају теме, награде за медијске прилоге и мастер радове на тему родне равноправности, укључивање мушакараца у ту тему и друго.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress