Састанак у Независном удружењу новинара Војводине

Медији цивилног друштва усвојили Платформу за сарадњу

Медији цивилног друштва из Србије усвојили су у понедељак, 28. маја, у Новом Саду Платформу за сарадњу и позвали и остале медије цивилног сектора да им се придруже, како би се ојачала алтернативна медијска сцена, коју чине медији који су непрофитни, који раде у јавном интересу и који не подлежу политичким и другим врстама притисака.

Комерцијални и јавни медији показују читав низ слабости који им онемогућавају да раде у интересу грађана и да буду контролор власти и истински коректив бројних политичких и друштвених девијација. С друге стране, медији цивилног друштва већ сада имају важну медијску и друштвену улогу, која се може у ближој будућности значајно увећавати, кроз стварање снажног и динамичног медијског сектора у којем ће се одвијати сарадња и комуникација између грађана, организација цивилног друштва и медијских професионалаца, без државног туторства и посредовања других структура моћи”, наводи се у тексту Платформе, која је усвојена јуче на састанку у Независном друштву новинара Војводине (НДНВ).

Додаје се да је задатак да се допринесе јачању утицаја и одрживости медија цивилног друштва, да се искористи значај медија цивилног друштва за локално и регионално информисање, које је у Србији посебно угрожено, затим и за информисање специфичних и осетљивих друштвених група, као и да се такви медији стриктно придржавају јавног интереса, медијског професионализма и поштовања етичких стандарда новинарства.

Учесници састанка су се усагласили да ће Мрежа медија цивилног друштва бити неформална координација која ће се залагати за бољи законски положај грађанског медијског сектора.

Председник НДНВ-а Недим Сејдиновић оценио је да се квалитетно и критично новинарство у Србији у доброј мери преселило у сектор медија цивилног друштва, иако је он недовољно препознат и у домаћем законодавсту и у домаћој медијској пракси.

„Медији цивилног друштва могу у још већој мери да буду алтернатива комерцијалним и јавним медијима. Да бисмо то постигли, верујемо да је важна наша међусобна сарадња”, навео је Сејдиновић.

Подсетио је да су непрофитни медији или медији заједнице или медији цивилног друштва у земљама развијене демократије незаобилазан политички, друштвени и медијски фактор, и да постоје бројне стимулативне мере за њихов рад и развој.

„Подсећамо и да искуство неких земаља из окружења говори да и мали подстицаји овом медијском сектору могу изродити богату медијску сцену чија је карактеристика критика политичких и друштвених девијација, врхунско истраживачко и аналитичко новинарство, професионализам и непоткупљивост”, казао је Сејдиновић.

Данашњи састанак иницирали су портал Аутономија из Новог Сада, Телевизија Форум из Пријепоља, портали Фар из Димитровграда, Панчево сити, Глас Шумадије из Крагујевца, Југпрес из Лесковца.

Поред њих, Платформу за сарадњу су подржали и наш портал Панпрес, Лице улице из Београда, Нова Наша реч из Лесковца, Wебинфо из Бечеја, VOICE из Новог Сада, Омнибус из Панчева, Чалади кер из Новог Сада, ЦРО-инфо из Суботице, Fake news трагач из Новог Сада и Цензоловка из Београда.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: