Антикорупцијски осврт на примеру четири града

Мафијашки методи, игнорисање и разбијање корупцијских бедема

Док Панчевци, Лесковчани, Чачани и Пазарци постају све свеснији своје моћи, независни локални медији разбијају корупцијске тврђаве.

Као организација дефинисана „за истраживање корупције“, у Институту за истраживање корупције Кареја  крајем прошле године уочили смо да је интересовање грађана за политичку корупцију повећано. То нас је навело да реализујемо пројекат „Црна корупција значка“. Био је то и леп пример функционисања неформалног МАФ-а (Мали антикорупцијски фронт). Понесени досадашњом сарадњом у пројекат су се укључили Лесковац, Нови Пазар и Чачак. Практично је то требала да буде анкета из које би видели кога грађани препознају као најкорумпиранијег. Уједно смо хтели да их анимирамо да се активније укључе у борбу против тог зла.

Методологија је садржала неколико ризика, који су претили да пројекат обесмисле. Репрензентативност узорка је била под знаком питања, такође и процена минималног броја гласова. Свакако да такво признање које је у суштини оптужба не би олако доделили, уколико не буде поткрепљено знатним бројем гласова и адекватним образложењем. Тако се поставило претходно питање, да ли да улазимо у ризик, или да седимо у миру на безбедној удаљености?

Као и више пута до сада, ризик смо прихватили. Потпуно свесни да резултат добијен путем фејсбук анкете не може бити поуздан, јер не обухвата грађане који га не користе, а таквих је много. Идеално је било имати две одвојене анкете, оних који фејсбук користе и оних који га не користе. Уз све те ризике, ушли смо у акцију. Након оглашавања на тој друштвеној мрежи и на шест локалних медија, очекивали смо већи број предлога. Међутим било их је укупно око тридесет, што је испод сваког очекивања. Био је то непријатан тренутак. Суочили смо се са неуспехом и прихватили га. Али, живот иде даље. Како је пристигло мало предлога, могли смо их све једним погледом обухватити. Штрчала су два повезана:

„Наравно у Панчеву је највећа корупција то зна већина грађана, али не говоре или због посла или из страха јер је власт код једног човека у Панчеву који руководи и политичарима и криминалцима уз помоћ полиције.“ Изгледа као да је залутао сажет опис мафијашке организације.

Следећи коментар показује да опис није залутао, јер објашњава узок:  „Управо тај страх нас и сахрањује јер због свега и свачега тј. разних разлога ћутимо и трпимо лопуже које и играју на ту карту уцене, страха и тиранисања да би од нас направили мирне послушнике, док они из градске управе раде све могуће криминалне радње.“

Шта значе ови коментари?

„Пеницилином“ против политичке корупције

Још један доказ да је наука непредвидива и да не дозвољава прескакања. Научна открића била су и сасвим неочекивана. Пеницилин је пример над примерима и управо оно што нам у борби против политичке корупције треба.

Наш циљ је и овај пут био феноменолошки, али је откриће било етиолошко. Добили смо одговор на много важнији питање: Шта нас спречава да се против политичке корупције боримо – страх. А то је управо оно што је храни и омогућава неспутани развој.

Била је то савршена прилика да измишљена личност која нас прати у свим пројектима –  „Ведета“ добије прилику да се покаже и докаже. Реч је о отелотвореној политичкој корупцији у лику глумице Јелене Симић. Она се не крије, већ поносно сву одговорност на себе преузима. Тако је било и овај пут. Њене заслуге за политичку корупцију су највеће, те је заслужено постала први лауреат „Црне корупцијске значке 2021.“

. . .

Да би употпунили слику политичке корупције, коментаре смо укрстили са активностима јединица локалних самоуправа (ЈЛС) на плану борбе против корупције и то само у формалном смислу, тј. да ли су донели Локални антикорупцијски план (ЛАП) и основали Локалну антикорупцијску комисију. На то су биле у обавези предвиђеној за Поглавље 23. Та чињеница много говори о стању политичке корупције.

Град Панчево је пре више године донео ЛАП, али комисију није основао. На наше дописе у вези са тим не одговара. Да ли то значи да се и ЈЛС боји, да ли прикрива евентуалну корупцију, или не зна шта треба да уради? Да ли све то значи да су цитирани коментари тачни?

Чачак

На текст о избору за Црну корупцијску значку који је објавио портал Ozon presss Чачак, такође је било тек неколико предлога. Међу њима као тема доминира „судство“, које се помиње у пет коментара. Један је права мала студија о Ивањици, а у три се директно наводи „Ивањичко судство“. На тај начин се и Ивањица прикључила нашем антикорупцијском осврту. Грађанских иницијатива у Чачку не мањка као ни решености да се у антикорупцијска тела и механизме укључе. У томе предњачи Центар за мониторинг и евалуацију ЦЕМА. Међутим, ЈЛС стоји на чврстом ставу да неће дозволити никакве антикорупцијске активности. Наиме, на више дописа државне Агенције за спречавање  корупције, нису одговорили!

Лесковац

Стање у Лесковцу је супротно. На текст у порталу Решетка било је седам коментара. Што је јако мало, али је „Градоначелник“ три пута директно а вероватно још два пута индиректно номинован. Значи да су Лесковчани били слободнији и конкретнији. Њихова ЈЛС је, за разлику од Панчева, храбро расписала конкурс за чланове антикорупцијске комисије. Међутим, није се јавио ни један кандидат!? Можемо да претпоставимо да није у питању незаинтересованост грађана за спречавање корупције, већ рационална процена да „од тога неће бити ништа“. Томе у прилог иде и прагматичност мештана оближњег села Кукуловце, које је пре две године одбило да на изборима гласа уколико им се пре тога не асфалтира пут. То су и остварили. Такву практичну примену владавине права дефинисали смо као „Аутохтона школа владавине права – Кукуловце 2020“.

Нови Пазар

За крај смо оставили практично једини светли пример и једини град у Србији – Нови Пазар који је отворен за критичку мисао и антикорупцијске активности. Доказа за то је више. Прво, једино је та ЈЛС донела и ЛАП и оформила антикорупцијску комисију. Друго, једино у Новом Пазару су наше две антикорупцијске публикације имале доступан јавни простор. Једина Регионална ТВ која је извештавала о промоцијама публикација. Једине јавне установе (Музеј и Библиотека) где смо примљени. Посебно истичемо да нас је примио и градоначелник господин Нихат Бишевац. О срдачности у Новом Пазару је излишно говорити, али бележимо његово казивање, да је против сваке врсте корупције, да ништа не скрива и да ће испитати сваки случај корупцији за који сазна. Делује као да сте на другој планети. Но, и Нови Пазар има своје проблеме, па и корупцију. О томе и другим темама надамо се више у сарадњи са нашим Urban-in и Сеадом Биберовићем.

Док Панчевци, Лесковчани, Чачани и Пазарци постају све свеснији своје моћи, независни локални медији разбијају корупцијске тврђаве.

. . .

Институт за истраживање корупције захваљује се многобројним грађанима, партнерима, ОЦД, активистима и локалним медијима који су нас безрезервно подржали. И у овој години наставићемо са свим антикорупцијским активностима.

Синиша Јанковић

УГ Институт за истраживање корупције Кареја

Синиша Јанковић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: