Држава има обавезу да гони насилника по службеној дужности.

Мацановић: Полиција или суд заказали у случају убиства жене у Панчеву

Од почетка године најмање 15 жена страдало је у породичном насиљу, од чега чак две током јула месеца. Последњи случај догодио се у Шапцу, када је муж више пута избо супругу ножем. Нешто раније, 12. јула, Десанку М. (1959.) из Панчева, убио је бивши муж Петар М. (1955.), око 12 сати, на Аутобуској станици у Панчеву.

„Жена која је у Панчеву преминула од последица повреда које јој је задао бивши супруг, могла је да буде жива да полиција или прекршајни судија нису „дебело оманули“ у том случају, рекла је Бобана Мацановић из Аутономног центра говорећи у Новом дану, на Н1, о пропустима институција када је у питању насиље над женама.

Бобана Мацановић каже да је случај из Панчева очигледан случај пропуста институција када је у питању насиље над женама. Гошћа Новог дана подсећа да је жртва још 2014. године примљена у болницу због тешких повреда насталих услед насиља у породици. Дежурни лекар је по службеној дужности позвао полицију која је дошла у болницу, констатовала порекло повреда и поднела кривичну пријаву против насилника. Тужилаштво је, међутим, ту пријаву одбацило јер се жена није придружила гоњењу, што по закону није неопходно да уради.

Жене жртве насиља могу да се јаве на СОС телефон Аутономног женског центра 0800 100 007. Ту ће добити информације и подршку у процесу пријављивања насиља.

„То није приватна ствар, то је случај државе против насиља. Морамо да разумемо да жене не пристају да се придруже гоњењу из страха, јер се то онда схвата као ситуација у којој је она против њега. Држава има обавезу да гони насилника по службеној дужности. Није нужно и неопходно да жена сведочи, а ни закон то не тражи“, истиче Мацановић.

Додаје да је, међутим, то пракса многих тужилаштава – да захтевају да се жена придружи гоњењу, док Тужилаштво у Панчеву, које је и одбацило наведену пријаву полиције, тражи да жена поднесе кривичну пријаву против насилника.

„То је лоша пракса и то је једна од препорука. Да тужилаштво мора да настави гоњење без сведочења жене, јер се жене плаше да сведоче“, наглашава Мацановић.

Када је у питању конкретан случај из Панчева, она каже да је Тужилаштво 2014. године по тадашњем Породичном закону могло да тражи мере заштите до годину дана, али да то није учинило. Убијена жена из Панчева се од 2014. до 2019. никоме није обраћала, а ове године побегла је од мужа у Пожаревац и обратила се тамошњем Центру за социјални рад, који ју је упутио на Центар за социјални рад у Панчеву.

У Панчеву је смештена у сигурну кућу јер је било процењено да је њена безбедност угрожена, а мужу је била изречена хитна мера забране приласка и комуницирања.

Имала је рочиште за развод брака. Она није смела да иде сама на рочиште, већ је са њом ишло службено лице. Њему јесу изречене хитне мере, али оне се дају у ситуацијама ниског ризика. Њих не дајете ако претпостављате да може да је убије. Онда се даје притвор“, објашњава гошћа Новог дана и додаје да је насилник из Панчева хитне мере прекршио тако што је нашао сигурну кућу, што је још један пропуст, и покушао да развали врата.

Запослени у сигурној кући су позвали полицију, која није ништа урадила, каже Мацановић.

„За кршење хитне мере се добија 60 дана затвора по скраћеном поступку код прекршајног судије. Полиција је могла да га узме за руке и одведе код судије, а жена је могла да буде сада жива“, истиче Мацановић.

Она се, ипак, ограђује и каже да постоји могућност да је полиција позвала прекршајног судију, који је одлучио да нема дела.

Неко је дебело омануо“, истакла је Мацановић.

Председеница Вишег суда у Панчеву, судија Станка Симоновић, је у интервјуу датом дневном листу Политика рекла да има лажних пријава насиља, посебно током бракоразводних парница.

„Када у предмету видим реченицу: ‘Развод је у току’, размишљам да постоји могућност злоупотребе хитне мере, да је циљ да жена побољша свој процесни положај у бракоразводној парници“, рекла је судија Симоновић.

Мацановић каже да је велики проблем у спречавању насиља над женама управо то што професионалци не верују женама и да би се многа убиства спречила када би институције радиле апсолутно у скалду са законом и имала поверење у жене. Додаје да професионалце дисциплинском одговорношћу треба натерати да имају поверење у жртве, а за судију Симоновић каже да је одговорна за стварање културе неверовања жртвама насиља и односа према жртвама.

Говорећи о законима који регулишу ову област, гошћа Новог дана каже да су наши закони одлични, најбољи у региону, али да је проблем у њиховој примени, што показује и случај из Панчева. Њено мишљење је да оштрија казнена политика неће утицати на смањење насиља у породици и над женама и још једном понавља да то може да уради само доследна примена насиља.

Још један од проблема у овој области је и неуједначена пракса институција, што опет показује случај из Панчева. Мацановић подсећа да је тамошњи Центар за социјални рад урадио свекако треба, а да је затајило Тужилаштво, док у неком другом случају затаји нека друга институција.

„У систему треба прво да се ослободимо предрасуда које су продукт патријархата. Предсрасуде и неверовање суштинске су ствари које доводе до лошег поступања. И непходно је придржавање закона“, закључује гошћа Новог дана.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress