Промоција панчевачког Удружења „Пансеј“

Љубитељи свога града као промотери локалне културе и историје

Никола Ђорђевић, Никола Конески и Маја Пујин, млади људи из Панчева, љубитеља свога града, окупили су се око Удружења „Пансеј“, са циљем да промовишу локалну историју, културу, образовање, туризам, и информационе технологије.

Свој пројекат „Улице Панчева“, циљеве и планове, представили су јавности у уторак, 29. јануара, у малој сали Градске управе града Панчева.

„Спојила нас је љубав према Панчеву и локалној историји, тако да смо одлучили да се удружимо и радимо на пројектима који би унапредили живот у Панчеву“, каже Никола Ђорђевић, застуник удружења „Пансеј“, које је основано у новембру 2018. године.

У складу са циљевима удружења је и назив „Пансеј“ што је стари назив за Панчево, објашњава Ђорђевић, пронађен у путопису из 1433. године.

Пројекат Улице Панчева (www.ulicepanceva.in.rs; улицепанчева.срб), који је настао као лична иницијатива Николе Ђорђевића, у септембру 2018. године, преузело је сада удружење, и сада ће се сви заједно бавити развијањем тог сајта.

На њему се може наћи списак свих панчевачких улица на једном месту, затим занимљиве старе и податке о грађевинама, као и интересантне приче Панчеваца и Панчевки.

Према Николиним речима суграђани и суграђанке су се у великом броју одазвали његовом позиву да учествују у овом пројекту, који ће бити проширен и унапређен у наредном периоду.

Следећа активност биће попис свих улица у насељеним местима, као и приказ важних тродимензионалних зграда у Панчеву. Идеја нам је да у целу ову причу укључимо младе људе, да организујемо курсеве за њих, као вид неформалног образовања“, закључио је наш саговорник.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: