Град ангажује правника за израду решења о смањењу броја радника

Ликвидација или рационализација у Апотеци Панчево?

Могућност да у установи остане четворо запослених

На седници Градског већа, која је одржана данас, 17. августа, већници су усвојили осам одлука, а највише пажње изазвао је предлог закључка о давању сагласности да град Панчево ангажује стручно лице за спровођење поступка рационализације у Апотеци Панчево.

Наиме, руководство Апотеке Панчево се обратило Градском већу 7. августа са молбом да град ангажује стручњака који би спровео рационалазицију, јер због тешке финансијске ситуације у којој се налази установа нема стручну служба која би могла да обави тај посао.

Смањење броја запослених се врши у оквиру Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, према којем Апотека Панчево треба да има највише 43 запослене особе, а тренутно их је 69.

На састанку одржаном 19. јула између представника града и Апотеке Панчево закључено је да је неопходно извршити рационализацију, да локална самуправа треба да одлучи да ли установа може да почне са радом, али и да је најбоље да се изврши принудна ликвидација и да свим запосленима престане радни однос кроз рационализацију, као и да град ангажује правника за израду решења о смањењу броја запослених, које треба да се достави Министарству здравља до половине септембра.

На питање новинара да ли то значи да након тога заправо Апотека престаје да постоји, градоначелник Панчева Саша Павлов је појаснио да ликвидација не може да буде спроведена јер за тај процес је потребно да се исплате сви дугови, а држава још није нашла систем за решење проблема у апотекарским установама.

Такође, он је нагласио да ће свим запосленима који се буду вољно пријавили да напусте Апотеку или оду као техношки вишак, бити исплаћене све зараде и јубиларне награде. Павлов је додао да према нормативима Министарства здравља Панчево мора да има минимум једну апотекарску установу и најмање четири запослена, као и руководиоца.

Сви објекти Апотеке Панчево су затворени, а рачун је у блокади 595 дана, са доспелим дугом на данашњи дан од  480.204.957,51 динара.

Већници су усвојили и Нацрт одлуке о одређивању акустичних зона и заштити од буке на територији града Панчева, финансијски извештаји ЈКП „Аутотранспорт Панчево“, „Комбрест“ из Банатског Брестовца, као и измену плана пословања ЈКП „Вод-ком“ Јабука. Прихваћени су и шестомесечни извештаји о планираним и реализованим активностима јавних предузећа.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: