Бура око лицитације пољопривредног земљишта које је у току

Кривичне пријаве због пријављивања нетачних површина земљишта

Пољопривредници кажу да је последњих година све мање ратара који се надмећу

Лицитација пољопривредног земљишта у Граду Панчеву је у току, од 5. до 13. новембра. Овогодишњи поступак покренуо је бројна питања, а пољопривредници окупљени око Удружења пољопривредних произвођача Панчевац, уочили су одређене неправилности и одлучили са тим упознају локалне, али и државне органе.

Наиме, чланови „Панчевца“, удружења који је члан Националне асоцијације пољопривредника Србије,  су дошли до сазнања да је пре лицитације прекршен Закон о пољопривредном земљишту, те да се није поступало по Правилнику о условима и поступку давања у закуп и коришћење пољопривредног земљишта у државној својини.

Владимир Глигорин, Ђорђе Крчадинац, и Никола Павлов, из Удружења Панчевац, објашњавају за наш портал да су установили да су одређена лица пријавила нетачне површине земљишта у поседу, како би за закуп хектара платити мање, због права пречег закупа по основу сточног фонда, и инфраструктуре на њивама. Уместо 282,23 евра за хектар, колико је износила просечна цена закупа у овој години, лица која имају уговор на основу права пречег закупа плаћају 206 евра.

Конкретно ради се о предузећу АД Стари Тамиш, који је пријавило да има у свом власништу има свега 44,8692 хектара обрадивих површина. Због тога је предузеће добило право пречег закупа за чак 2,810.806 хектара и још због инфраструктуре 515,081 ха.

Нису пријављена повезана лица, јер у склопу Старог Тамиша послује и  Алмекс, АД Качарево, Индустрија скорба Јабука, Фабрика сточне хране Јабука. Све је то могуће видети у годишњем извештају тог предузећа где стоји и то да је укупна површина 1181,1744 ха. Од тога је обрадиво 1143,9660 ха, и то је могуће видети и у поседовном листу Службе за катастар непокретности општине Панчево, а то су поседовни листови бр.4671, бр.12952, бр.18017…“, објашњава за наш портал Ђорђе Крчадинац.

Он наводи и да је за закупца Максимовић Мирка наведено да поседује у свом власништву само 0,0387 ха, иако на његова два поседовна листа из Службе за катастар непокретности Панчево под бројем 2226 и бр. 1091 има у свом власништву укупно 5,4572 ха.

Без одговорности

Пољопривредници смтарају да се на овај начин доводе у неравноправан положај, посебно што само један понуђач може да закупи чак 30 одсто од укупне понуђене површине.

„Нема никаквих ограничења што се тиче великих система, тако да један понуђач може све да нас прогута. Ми не можемо да дођемо до ораница“, слажу се наши саговорници из Удружења Панчевац.

Због горе поменутих пропуста, они су се обратили локалној самоуправи, министарствима, али и јавном тужиоцу. Обједињена кривична пријава против директора а.д Стари Тамиш, Градске управе тј. Комисије, и Катастра непокретности и предата је тужилаштву. Најпре је, према њиховом мишљењу направљен пропуст код израде годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини на територији општине Панчево, а које је одобрило Министарство пољопривреде.

На састанку са градоначелником Панчева Сашом Павловим, одржаном прошле недеље, представници удружења затражили су од њега да обустави почетак лицитације, те да се поново утврде све чињенице. Уместо тога заједно са доказима, послата је службена белешка Министарству пољопривреде.

Како је за наш портал рекла Зорица Репац, чланица Градског већа Града Панчева задужена за пољопривреду из Министарства је стигао одговор у виду раскидања четири уговора на основу права пречег закупа, укупне површине око 1.000 хектара.

Остало је да републичка ветеринарска инспекција утврди број грла који поменути подносилац има.

Зорица Репац је нагласила да одговорности Комисије за израду предлога годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у државној својини на територији општине Панчево, те градског Секретаријата за пољопривреду нема, те да је Катастар једини надлежан да изда валидне документе.

Да Град није направио грешку потврдио је и градоначелник, истичући да је добро што се око ове теме диже велика прашина.

„Обично се она диже око послова где има финансије и који су исплативи, и  драго ми је да је пољопривреда исплатива. Подаци се не крију, сви су јавно доступни, а уколико нешто и зафали, можете се обратити Секретаријату“, закључио је Павлов.

Лицитација само за велике играче“

Пољопривредници кажу да је последњих година све мање ратара који се надмећу, остала су кажу, средња газдинства, по 10-15 људи из сваког села.

„Да бисмо учествовали на лицитаицијама и да бисмо били конкуренти морамо да дижемо кредите од пар милиона динара. Наш опстанак зависи од државне земље. Некада је газдинство могло да опстане са много мање земље, сада је порастао закуп, цена горива, репро материјала. Ако изгубимо земљу, неће нам требати више ни машине, ни млади људи када неће имати на чему да раде“, завршава Владимир Глигорин.

Из Удружења Панчевац поручују да неправилности има још. Тако на пример, на лицитаицју је понуђено земљиште где су више деценија вршени огледи Института Тамиш Панчево, затим индустријски и војни објекти, па чак и нови Окружни затвор, о чему су представници удружења обавестили надлежна министарства. Локалној самоуправи замерили су и недовољну транспарентност јавног огласа за лицитаицју, као и кратке рокове.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: