Држава и медији

Конкурс за суфинансирање медија у Ковачици поништен због болести чланице стручне комисије

У кратком тексту оставке, која је достављена 15. јула, Виолета Јованов Пештанац наводи да комисију напушта из здравствених разлога и додаје да је због тога дуже време била спречена да присуствује седницама. Општина Ковачица је 18. јула расписала нови конкурс.

Јавни позив за суфинансирање пројеката из буџета Општине Ковачица ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у медијима у 2019. години, који је објављен 28. марта, поништен је 15. јула, јер је једна од чланица стручне комисије за оцену пројеката, Виолета Јованов Пештанац, поднела оставку пре почетка рада тог тела.

Како је Милан Гарашевић, председник Општине, образложио у документу објављеном на сајту те локалне самоуправе 15. јула, конкурс је поништен јер друго лице није могло бити именовано због кратког рока до истека 90 дана за реализацију јавног позива.

У документу, међутим, није стајало који је члан комисије поднео оставку, већ само да је то представник Удружења електронских медија Србије Цомнет ТВ мрежа – Суботица.

Ипак, из решења о образовању стручне комисије објављеном на сајту Општине Ковачица може се сазнати да је стручна комисија изабрана 25. априла, а чинили су је: Снежана Јанић, медијски стручњак, Виолета Јованов Пештанац, као представник Удружења електронских медија Србије Цомнет ТВ мрежа – Суботица, и Мирјана Ступар, представница Асоцијације електронских медија Војводине.

Иако у решењу о образовању комисије стоји да су чланови тог тела у обавези да у року од 20 дана од доношења тог документа упуте предлог о расподели средстава председнику и Општинском већу, и то са образложењем, они се заправо до јула нису ни састајали.

У кратком тексту оставке, која је достављена 15. јула, Виолета Јованов Пештанац наводи да комисију напушта из здравствених разлога и додаје да је због тога била дуже време била спречена да присуствује седницама.

Детаљније информације о разлозима оставке нисмо успели да добијемо од Виолете Пештанац, јер није одговарала на наше позиве и поруке.

Виолета Јованов Пештанац је, према подацима из БИРН-ове базе Медијски експерти у Србији, била члан Комисије у две општине – Ада и Нови Бечеј у 2018. години.

Заступница је три удружења из Панчева, који издају портале. Реч је о медијима Мој крај, Локалне вести и Зелени минути.

Ове године је на конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања у Граду Панчеву, преко поменута три медија зарадила нешто више од 2,5 милиона динара.

Центар за информисање и образовање „Облак“ за пројекат „Планови за развој Панчева – серија текстова“ на сајту локалневести.рс добио је 970.000 динара, Удружење грађана Други нови центар 650.000 динара за пројекат „Млад(а) еколог(ија) – серијал текстова о младима и екологији“ на порталу зелениминути.рс, док је Агенција за консалтинг, маркетинг и посредовање у промету „Глобал медиа“ приходовала 900.000 динара за „Лексикон серија интервјуа и текстова са успешним младим људима“, који ће бити објављени на порталу мојкрај.рс.

У Општини Пландиште удружење „Облак“ добило је 620.000 динара.

Удружење електронских медија Србије Цомнет ТВ мрежа – Суботица основано је 2014. године, а чланови су углавном прорежимске телевизије: РТВ Панчево, ТВ Банат, РТВ Сантос и друге.

Према БИРН-овој бази, прошле године су представници удружења Цомнет били у комисијама за оцену медијских пројеката у шест локалних самоуправа у 2017. години, док је 2018. године тај број порастао на 20.

Владан Стефановић је до марта 2019. године био заступник удружења Цомнет, а један је од шампиона по броју комисија у којима је учествовао током претходне две године. Одлучивао је о медијским пројектима у 16 општина.

Општинско веће Ковачице расписало је 18. јула нови јавни позив за суфинансирање пројеката из буџета Општине Ковачица ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у медијима у 2019. години. Новинарска удружења и медијски стручњаци позвани су да се до 12. августа пријаве за учешће у комисији, а до тог датума је отворен и конкурс за пријем пројеката. За ту намену одвојено је 24 милиона динара.

https://www.cenzolovka.rs/drzava-i-mediji/konkurs-za-sufinansiranje-medija-u-kovacici-ponisten-zbog-bolesti-clanice-strucne-komisije/

Цензоловка, Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: