Последњи официр ЈНА преминуо је у недељу, 12. августа

Комеморација поводом смрти генерал-мајора Енеса Тасе

Поводом смрти генерал-мајора Енеса Таса, биће одржан комеморативни скуп у среду, 15. августа, у великој сали Скупштине града Панчева са почетком у 13 сати.

Пензионисани генерал-мајор Енес Тасо, последњи официр ЈНА који је добио генералски чин и један од тешко рањених у нападу на војну колону у Добровољачкој улици у Сарајеву, умро је у 72. години, преминуо је у недељу, 12. августа..

Тасо је рођен 1946. године у Пријепољу, Војну академију завршио је 1968, касније и Командно-штабну академију и Школу оператике, пензионисан је као тешки ратни војни инвалид и живео је у Панчеву, за чијег је почасног грађанина проглашен 2016. године.

Обављао је дужности од командира вода до команданта 51. механизоване бригаде у Панчеву, на чијем челу је био када је почетком деведесетих дејствовала на простору Хрватске.

Као високи официр ЈНА Тасо је затим послат у Сарајево где је био тешко рањен у мају 1992. године на зачељу колоне у Добровољачкој улици, а у току вишемесечног лечења у Сарајеву је, остајући веран заклетви, одбио да напусти ЈНА и пређе у Територијалну одбрану БиХ.

Одликован је Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом Народне армије са сребрном звездом, Оредном заслуга за народ са сребрном звездом, награде „22. децембар“ за изванредно руковођење и командовање и другим војним признањима, а добитник је и Новембарске награде Града Панчева.

Сахрана ће бити обављена у среду, 15. августа у 16 сати, на Новом гробљу у Панчеву.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress