ВОДИЧ КРОЗ ЖИВОТ

Колико смо одговорни?

Тврдња „свако је одговоран за своје поступке” звучи јасно и једноставно. Међутим, није тако у пракси. Људи су распоређени на континууму од екстрема „ја сам одговоран за све” до другог екстрема „нисам ја одговоран, нисам могао другачије”. Они људи који мисле да су одговорни за све, не праве разлику између појава на које имају и на које немају утицај. Тако они мисле да су одговорни и што њихова мама има чир на желуцу , и што послодавац има проблема зато што су они морали на боловање… Они често мешају одговорност и кривицу.

Одговорни смо за све наше поступке, намерне и ненамерне, а кривица је кад неком намерно нанесемо штету, бол или повреду. Њих често мучи осећање кривице због ствари које заправо нису до њих, или на које имају право. На пример одраслу децу некад мучи осећање кривице што су отишли од родитеља што је њихово право. Заправо, то њихово осећање и потиче од родитеља који су их претерано везивали и заштићивали.

Други екстрем су људи који имају такве механизме одбране да не прихватају уопште одговорност за своје поступке. Њима је тешко да кажу себи, овде сам погрешио, нисам довољно урадио, погрешно сам проценио. Они увек налазе изговоре у другим људима или околностима. Нисам добио повишицу, шеф ме мрзи, нисам завршио факултет, родитељи су ми били болесни, нисам нигде радио, тешка је ситуација у земљи. Ове особе су родитељи размазили , формирали су им став да су они најбољи, да заслужују све самим својим постојањем. Пошто је реалност другачија, они морају да сачувају мишљење о себи тако што ће кривити друге.

Одговорност за сопствене поступке подразумева сагледавање шта смо урадили и како, и како смо још могли да урадимо. Онај ко уме реално да процени своју одговорност је успешан човек зато што стално побољшава своје способности и учи се на сопственим грешкама. Избегавање одговорности не доводи до изостанка казне зато што је казна сопствени неуспех. Објашњење и оправдање неће довести до успеха ни у послу ни у приватном животу.

Svetlanka

Пише: Светланка Кнежевић, психотерапеут

Светланка Кнежевић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: