ВОДИЧ КРОЗ ЖИВОТ

Како се борити против стреса?

Стрес се све више помиње у свим сферама живота. Многе болести се приписују дејству стреса. Шта је заправо стрес?
Једна дефиниција стреса је одговор организма, покушај да се адаптира на новонастале услове, стога и носи назив „општи адаптациони синдром”. Карактерише га истоветност реакција без обзира на природу изазивача.
Постоје индивидуалне разлике у реаговању на стрес: исти животни догађај или истоветне промене у социјалним улогама некога остављају равнодушнима, а некога до те мере узнемире да је помоћ стручњака неопходна.
Индивидуалне разлике у реаговању на стрес могуће је објаснити различитом проценом угрожавајуће или стресне ситуације, односно проценом претње која је у таквој ситуацији садржана и различитим особинама личности.

Психолошки стрес је посебан однос између особе и околине, који особа процењује као врло захтеван или као однос који надилази њене могућности и угрожава њену добробит.

Дакле, стрес настаје када особа процени да не поседује компетенције помоћу којих би могла да се избори са постављеним захтевима, а при томе је превазилажење тих захтева значајно за особу или утиче на њено благостање.

Важно је да се раздвоје објективне околности од процењених што значи да стрес може да настане и ако особа приликом процеса процене потцени властите компетенције или/и прецени захтеве околине.
Људи се разликују по томе шта је стресно за њих. За оне који желе промене и авантуру, једноличан посао, посао без промена може бити стресан. За оне који воле рутину и сигурност, стресан је посао у којем су промене честе. Оно што је за једне забавно, за друге може бити прилично стресно.

Успешни људи умеју да изађу на крај са стресом и искористе га за своје циљеве. Оно што је једној особи огромна незаобилазна препрека на путу, другој је само једна степеница коју треба да прескочи на путу до успеха. Ми сами обликујемо свој доживљај стварности. Начин тумачења, доживљавања стварности, перцепција стварности, може бити највећи извор стреса, или најбоље оруђе против стреса. Најбоље ћемо се борити против стреса ако преиспитујемо важност изазивача и процењујемо наше способности да се боримо.

Пише: Светланка Кнежевић, психотерапеут

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress