Радионица „Караван дијалога”

Како родне улоге утичу на живот жена и мушкараца?

Пројекат је пре свега намењен средњошколцим и срењошколкама

Десетак младих људи окупило се у суботу, 8. јула у просторијама Туристичке организације Панчева како би учествовали у радионици „Родне улоге у нашем друштву”, коју је организовала Алумни мрежа Академије дијалога за младе жене, уз подршку Женске мировне групе Панчево.

Циљ радионице, али и пројекта је подстицање дијалога у друштву о родним улогама и разговор о (не)једнакостима између жена и мушкараца.

„Драго ми је да смо успели да доведемо и девојке албанске националности, тако да је ово једно мултнационално дружење. Такође, реткост је да у оваквим радионицама учествују мушкарци, а данас су ту и они. Пројекат је пре свега намењен средњошколцим и срењошколкама јер желимо да их подстакнемо да размишљају о једнакости и родним улогама, како би што раније почели да се суочавају са тим темама“, каже Алиса Коцкар, пр менаџер Алумни мреже.

Радионицу је држала Миљана Пејић, алумнистикиња. Она објашњава да родне улоге утичу на живот жена и мушкараца, па се дискутовало о томе колико жене учествују у политичком животу, који је однос између плаћеног и неплаћеног посла, како родне улоге утичу на запошљивост.

Караван дијалога” почео је 7. јула доделом награда победницима фото конкурса „Положај жена у друштву” и дебатом „Жене и мир”, која је одржана у Београду. Радионице и панел дискусије одржане су за викенд у Новом Саду и Шабцу, а биће организоване и у Бујановцу, Прешеву, Гњилану и Партешу, Пећи и Приштини.

Алумни мрежа Академије дијалога за младе жене је настала у оквиру иницијативе „Follow us“, подржане од стране Мисија ОЕБС-а у Београду и Приштини. Иницијатива окупља младе и проминентне жене из Београда и Приштине из света политике, академских кругова, медија и цивилног друштва са циљем да кроз неформалне разговоре промовишу интеркултурни дијалог с фокусом усмереним на једнакост и оснаживање жена у оба друштва.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: