Како мушкарци и жене доживљавају превару

И мушкарци и жене доживљавају превару као велику трауму, као отписивање себе, као особе и то оставља велики траг на самопоуздање. Чак и особе које саме варају доживе превару партнера као издају. У случају преваре повређена су нарцистичка осећања и због тога превара изазива љутњу и бес.

Код жена се често уместо љутње јавља туга зато што су током одрастања научиле да не испољавају љутњу. Мислим да подједнако варају и мушкарци и жене, али не у истом периoду. Жене у периoду рађања и кад имају децу до године дана, ређе варају зато што су окупиране материнством и незадовољне су својим изгледом, док су мушкарци баш у том периоду склони превари зато што се осећају запостављеним.

Приближавање средњим годинама повећава број превара из више разлога. Неки од разлога су нагомилани проблеми у односу, монотонија, односно, жеља за променом и друго. Вредности патријахалног друштва још увек имају дубоке корене иако су се млади људи у извесној мери еманциповали.

Са тим у складу владају уверења да је мушкарцу секс важнији, што наравно није тачно, али многе жене тако мисле као и мушкарци, с друге стране емоције припадају по мишљењу многих, женској страни. У складу са овим погрешним уверењима жене чезну за нежним, емоционалним односом и то доживљавају као љубав, док мушкарци сексуални однос доживљавају као љубав, као прихватање.

Ова уверења доводе до тога да жене доживљавају као издају ако открију да њихов партнер има нежне емоције према другој особи, док мушкарци тешко могу да поднесу да је њихова партнерка имала сексуални однос са другим. Многи парови прелазе преко преваре партнера и остају у вези, нарочито ако превара није била јавна, зато што превару доживљавају као понижење, а понижење се лакше подноси ако није јавно.

Ово је разлог зашто се не треба мешати у брак пријатеља и родбине и пријављивати превару. Многи партнери знају за превару, али се праве да не виде, управо да не би морали да доносе одлуку да се разводе. Наравно, не варају сви, већина људи живи у моногамним везама целог живота. Различити су разлози за верност у браку, може бити љубав, васпитање, уверења, одлука, а може бити и страх или лењост.

Аутор текста:
Светланка Кнежевић, психотерапеут

Светланка Кнежевић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: