Проблем напуштених паса у Граду Панчеву

ЈКП „Хигијена“: За смањење броја паса луталица потребно веће ангажовање комуналне инспекције и полиције

У 2018. години ухваћено је 446 одраслих паса и 66 штенаца

За спровођење програма контроле и смањења популације напуштених паса и мачака неопходно је планирано и континуриано ангажовање комуналне инспекције и комуналне полиције, у циљу спровођења репресивних мера које прописују закони из те области, сматрају у ЈКП „Хигијена“ Панчево.

Уз обавезно микрочиповање контрола популације паса и мачака луталица би била ефикаснија и смањило би се непотребно одливање огромних новчаних средстава за покриће спорова насталих због уједа паса који годишње достижу цифру од близу 10 милиона динара“, пише у извештају о пословању ЈКП „Хигијена“ за 2018. годину.

У 2018. години пријављено је 273 уједа паса и шест уједа мачке

Како се наводи рад Зоохигијене усмерен је на хватање напуштених паса, у Граду Панчеву, са насељеним местима, на јавним површинама. Смештају се у Прихвалитилиште у складу са законксим прописама. Уколико су капацитети препуњени служба искључиво хвата кује у терању и агресивне псе. Хумано хватање и збрињавање напуштених паса подразумева: смештај, чување, удомљавање, спровођење програма самањења популације.

Прихвалтилиште за незбринуте псе се налази у Улици Власнинска 1, има зидане боксеве – 20 комада и монтажно демонтажне кавезе – 20 комада, у које се смештају одрасли пси. Посебни обејтки за мачке и штенце не постоје, наводи се у извешају о пословању.

Укупни капацитет Прихватилишта је 80 одраслих паса, а смешта се чак и до 140.

Подаци показују да је у 2018. години ухваћено 446 одраслих паса и 66 штенаца. Пси који су намењени за удомљавање се чипују, вакцинишу против беснила, ослобађају од паразита и стерлилишу. Током прошле стерислисано је 129 женки и кастритрано 87 мужјака паса. Стериисане су 29 мачке, и три мачора.

Агресвни, болесни и стари пси се хумано успављују, а током 2018. успавано је 53 пса и пет штенаца.

Служба такође уклања и транспортује живтињски отпад. Прошле године прикупљено је 16.500 килограма анималног отпада.

Зоохијена се бави и удомљавањем и враћањем паса власницима, Удомљена су 72 одрасла пса и 12 штенаца, а газдама враћено 36 паса.

У 2018. години за рад службе потрошено је 16.229,301 динара. Трошкови смештаја паса износе 175 динара по дану, њихово хватање кошта 2.800 динара, док уклањање лешева са јавних површина стоје 3.400 по комаду.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: