Како решити проблем напуштених паса и мачака?

ЈКП „Хигијена“ Панчево: Комунална инспекција и полиција треба да кажњавају власнике љубимаца који не поштују законе

Укупни капацитет прихватилишта је 80 одраслих паса, али је у њему смештено 140 паса

Панчево већ годинама има проблем са великим бројем паса и мачака на улицама, а главни разлог за то су неасвесни власници и недовољни капацитети прихватилишта за псе. Ни један на други проблем се годинама не решава, па је слике чопора паса на панчевачким улицама свакодневица.

Да проблем постоји, констатовало је и ЈКП „Хигијена“ Панчево, у оквиру којег постоји служба за збрињавање напуштених паса и мачака. Ове године план је био да се збрине 86, паса, али ће према процени до краја године бити збринуте 132 животиње.

У програму пословања за 2021. години ЈКП „Хигијена“, који је усвојен на седници Скупштине града, 18. децембра, констатује се да је за спровођење програма контроле и смањење напуштених паса и мачака на територији града Панчева, неопходно планирано и континуирано ангажовање комуналне инспекције и комуналне полиције, у циљу спровођења репресивних мера кажњавања власника љубимаца који не поштују обавезе, који прописују закони из ове области.

Уз обавезно микрочиповање контрола полулације паса и мачака луталица би била ефикаснија и смањило би се непотребно одливање новца за трошкове судских поступака насталих због уједа паса, који на годишњен нивоу износе око 20 милиона динара“, пише у документу.

Прихвалииште за напуштене псе и мачке се налази у Улици  Власинска 1, има 20 зиданих боксева и исто толико монтажно-демотажних кавеза за одрасле псе. Посебни обејакти за прихватање мачака и штенаца не постоје. Укупни капацитет прихватилишта је 80 одраслих паса, а у прихватилишту се налази 140 паса. Служба Зоохигијена редовно хвата псе на јавној површини по градској одлуци и примењује програм смањења популације паса и мачака, сем у условима када су капацитети препуњени, и тада се хватају само кује у терању и агресивни пси, наводи се у документу.

У њему међутим, није планирано евентуално проширење прихватилишта за псе, већ се као мере за превазилажење овог проблема, наводе исте оне као и претходних година, које до сада нису дале резултате.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: