Едукација о превенцији и заштити од насиља у породици

Једна институција не може да спречи насиље, потребна сарадња свих актера

Представнице градских институција – правосуђа, здравства, образовања, центра за социјални рад, представнице локалне заједнице, заштитница грађана, представнице бесплатне правне помоћи и Савета за родну равноправност Скупштине града Панчева, окупиле су се данас на семинару „Координирана акција локалне заједнице у превенцији и заштити од насиља у породици”, коју је организовао Центар за социјални рад „Солидарност” Панчево.

Едукација је део пројекта „Додатно оспособљавање стручних радника за рад са жртвама породичног насиља”, који Центар реализује уз подршку Покрајинског секретаријата за социјлну политику, демографију и равноправност полова.

Претходних месеци организоване су већ две обуке, које су као и данас држале сараднице Аутономног женског центра (АСЖ).

На семинару се разговарало о оснаживању стручних радника и жртава насиља, о протоколима, законима, а најважнији део обуке била је сарадња међу институција и мапирање стања и праваца жељених промена.

„Циљ је да мотивишемо професионалце да унапређују своју сарадњу, али најпре је неопходно да знамо на којем нивоу је та сарадња и шта би требало да се унапреди. Такође, потребно је идентификовати који су кључни недостатци, а након тога ћемо формирати групе за писање акционих планова за отклањање тих недостатака или за унапређење постојећих процедура. Јако је важно што су данас са нама представнице локалне самоуправе јер без подршке органа власти не може да заживи ниједна акција, ниједна пормена, и не може да се направи корак напред”, рекла је Јеца Недељков, психолошкиња, лиценцирана тренерица и стална сарадница АСЖ.

Сарадња између институција у случају породичног насиља у Граду Панчеву постоји, али има и потешкоћа, оценила је Јасна Вујичић, координаторка Сигурне куће Панчево.

„Само присуство представника разних инсистуција видимо као одговорност и као спремност да оно што није добро функционисало поправимо. Сигурна кућа је једна од карика у том ланцу и мислим да можемо да причамо о доброј сарадњи, али имамо потребу да брже размењујемо информације између себе како би мере заштите биле ефикасије”, закључује Јасна Вујичић.

Она је истакла да једна инсититуција не може да спречи насиље, те да се само поштујући мултисекторски, мултидисциплинарни приступ и принцип једнакости може направити помак унапред. 

У овкиру поменутог пројекта Центра за социјални рад, у холу Градске управе изложени су радова деце смештене у Сигурној кући Панчево на тему Дечја права”.

sigurna kuća     deca sigruna kuća

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress