Случај Панчево - потписали меморандум па добили посао

Јавно осветљење уз јавно-приватне политичке везе

Од 2016. године само у општинама у Војводини потписано је 16 уговора о јавно-приватним партнерствима на пројектима унапређења јавног осветљења. Фирме које их добијају су већ пет година исте: Resalta, Keep Light, U Light, Elios, а о њиховим политичким везама се писало. Од 2018. када уговоре прво добија мађарска фирма Smart Energy Investment, а затим и руска Boss Lighting Group почиње да се назире конкуренција, међутим, шаблон доделе уговора према политичком, а не јавном интересу изгледа остаје непромењен.

ENEC цертификат, обавезан за произвођаче из Европске уније, чест је захтев у општинама где су за приватног партнера изабране фирме повезане са државним врхом Србије и Мађарске и наводи се као један од основних услова за избор што боље понуде.

Међутим, на конкурсу за приватног партнера у Панчеву није постављен као услов за конкурисање и управо у Панчеву посао није добила мађарска фирма, већ руска. У фебруару 2020. године закључен је уговор вредан 10 милиона евра на период од 15 година са групом понуђача коју представља Boss Lighting Group из Москве. Власник те компаније је Георги Валентинович, руски бизнисмен, политичар и бивши гувернер области Каљининград, позиција за коју га је препоручио Владимир Путин. Према писању New York Times-a вршио је политичке притиске на компаније у овој области, а био је близак и градоначелнику Москве Јурију Лушкову.

У току 2019. године са Валентиновичем се, уочи посете Владимира Путина Београду, састао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, а неколико месеци касније у Москви је његову компанију посетио градоначелник Београда Зоран Радојичић. На овим састанцима договорена је сарадња Boss Lighting Group и Београда, али и посао осветљавања Гробља ослободилаца Београда и целокупног платоа испред Храма Светог Саве.

У јануару 2019. године градоначелник Панчева Саша Павлов и Георги Валентинович потписали су меморандум о разумевању за развој сарадње у области јавног осветљења који подразумева сарадњу и информисање о активностима и заједничким интересима у овој области. Званичници су тада негирали да постоји веза између потписивања меморандума и тражења приватног партнера за јавну расвету. Из општине до сада није стигао одговор да ли је избор приватног партнера био под утицајем различитих уговора који су са Велентиновичем потписани годину дана раније, нити зашто је баш њихов конкурс изгледао другчије од осталих. Тачније, зашто нису тражили достављање ENEC  цертификата ако га у другим општинама наводе као предуслов за избор најповољније понуде па остаје питање колико је захтев за овим цертификатом иначе оправдан, а колико се исти користи да би се конкурс прилагодио унапред познатом приватном партнеру.

Вршац и Панчево као индикативни примери политичког утицаја са свих нивоа, од општинског и покрајинског до међудржавног, постављају шире питање – колико су јавно-приватна партнерства у интересу грађана, али и ко на крају профитира: грађани, јавни партнери и држава или појединци?

Овакви вишегодишњи и вишемилионски уговори носе са собом ризик и трошкове који су у целости резервисани за јавног партнера док профит одлази приватном, наводи Драган Добрашиновић, председник Коалиције за надзор јавних финансија и директор Топличког центра за демократију и људска праваДобрашиновић и закључује да је сасвим небитно да ли је фирма која из оваквих послова профитира домаћа или страна, проблем је у томе што се аранжмани склапају на штету грађана и јавних финансија, као и да се послови склапају на дуже временске периоде, 15, 20 и више година, тако да ће трошкове лоших одлука политичара плаћати и будуће генерације.

Цео текст прочитајте на линку.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress