Нулта толеранција на родно засновано насиље

Јавна акција ЖМИГ-а „Могу да нећу”

Ђаци су имали прилику да напишу на папирима која места их чине безбедним, односно небезбедним

У оквиру пројекта „Нулта толеранција на родно засновано насиље”, који Женска мировна група – Панчево (ЖМИГ) реализује у сарадњи са Аутономним женским центаром, у среду, 8. марта, у две средње школе, организована је јавна акција под слоганом „Могу да нећу”. Средњошколци/ке који су учествовали у вршњачким обукама пренели су својим другарима и другарицама из Медицинске школе „Стевица Јовановић“ и Гимназије „Урош Предић“ стечена знања и заједно са активистима и активисткињама разговарали о појму безбедности.

Марија Субашић из ЖМИГ-а објашњава да је идеја пројекта да се млади информишу како да препознају насиље и како да се заштите од њега.

„Средњошколци који су учествовали у обукама које смо организовали у оквиру пројекта осмислили су активности у оквиру ове јавне акције, како би подигли свест својих вршњака на тему насиља и безбедности. Направили су плакате на којима су савети како да будемо безбедени, а  ђаци су имали прилику да напишу на папирима која места их чине безбедним, односно небезбедним“,  каже Марија Субашић.

Ђорђе Палић, активиста Женске мировне групе, сматра да друштво данас није толерантно према свима и да је неопходно скретати пажњу на проблеме са којима се млад, а посебно девојке и жене суочавају.

У оквиру пројекта одржани су и тренинзи за активисткиње ЖМИГ-а које су затим држале обуке средњошколцима. Драгана Вршка, једна од тренерица, каже да данас млади не знају да препознају насиље.

„Доста смо разговоарили о насиљу, родној равноправносити, стереотипоима, предрасудама развијали дискусије, а све то како бисмо приближили младима тему насиља и безбедности. Из њихових искустава схватили смо да доста знају о тој теми, али не знају да дефинишу насиље и да га препознају“, наводи Драгана.

Ученици друге године Гимназије „Урош Предић“ Анђела Грујић и Урош Ђоровић прошли су вршњачку обуку и учествовали у јавној акцији. Они се слажу да су теме о којима се разговарало на радионицима међу њиховим вршњацима и даље табу.

„Примећујем да се дешава насиље око мене и некада покушам да одрегаујем. Међутим, о томе се наравно не прича много. Ја се осећам безбеденом, јер имам самопоуздања и могу да се одбраним од било кога“, каже Анђела.

„Радионице су биле занимљиве, а најбитније је што смо пуно разговарали међу собом. Волим дечацима да пошаљем поруке о феминизиму. Мислим да и даље постоје предрасуде и добијао сам погледе са стране, али ми то није сметало да се укључим у рад ЖМИГ-а“, рекао је Урош Ђоровић.

У оквиру пројекта „Нулта толеранција на родно засновано насиље” организована је и обука професора средњих школа на тему безбедности под називом „Заштита жена и деца од насиља у породичном контексту-улога образовно-васпитних установа“, на којој је учествовало двадесетак наставника, највише из Техничке школе „23 мај“ Панчево.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: