Пројекат удружења SINHRO

Истраживање о положају и потребама младих у Панчеву

Удружење SINHRO спроводи истраживање потреба младих на територији Панчева које ће дати релевантне информације о мишљењу и проблемима младих суграђана/ки од 15 до 30 година. Последње свеобухватно истраживање о потребама младих је урађено пре скоро једну деценију, а последња Стратегија за бригу о младима је истекла пре пет година. Имајући у виду рапидне друштвене и технолошке промене које свакодневно утичу на живот младих, ове давно добијене информације постале су готово нерелевантне.

Зато је 15. јула покренуто истраживање са фокусом на то шта је потребно младима за квалитетан живот у нашем месту. На питања о образовању, мобилности младих из села и града, понуди културних програма и простора за младе итд. може се одговорити на линку https://bit.ly/MladiPa. Истраживање је анонимно, намењено искључиво младима од 15 до 30 година са територије града Панчева, а за попуњавање је потребно око 10 минута.

Овом истраживању претходлила је заговарачка Иницијатива за поновно успостављање рада Канцеларије за младе. Више од годину дана Канцеларија за младе Панчева није ималa координатора/ку, што указује на несистемску бригу о младима у граду. Прво писмо иницијативе укључује заговарање за запошљавање адекватне особе на позицији координатора/ке. Иницијативу је потписало преко 40 актера – 19 удружења, пет неформалних група и више од 20 појединаца, међу којима су национални савези NAPOR и KOMS.

Убрзо је отворен дијалог између представника иницијативе и релевантних актера из Градске управе Града Панчева, те је 3. јуна расписан конкурс за позицију координатора/ке КзМ.

Следећи корак је утврђивање шта је тачно потребно младима Панчева кроз поменуто истраживање. Паралелно са тим, SINHRO је у процесу вредновања институционалне бриге о младима Града Панчева у протеклом периоду како би у наредном периоду била ефикаснија и заснована на реалним потребама младих.

Ово су први кораци на путу квалитетне сарадње и враћања угледа Панчева које је пре 15 година био први град у Србији са отвореном Канцеларијом за младе.

Овај пројекат је добио подршку пројекта Владе Швајцарске „Заједно за активно грађанско друштво – АЦТ”, који спроводе Helvetas Swiss Intercooperation и Građanske inicijative

Ј.Б.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: