Теслаши траже да се привремено обуставе радови на изградњи Кинеске робне куће

Иницијатива Одбранимо Теслу: Сумњамо на корупцију, поднећемо кривичне пријаве против одговорних у градским институцијама

Правни тим ове неформалне групе утврдио је да су градске службе прекршиле закон издавањем дозволе инвеститору за изградњу колског прилаза на 30 метара од подстојећег

Већ месец дана активисти и активисткиње Иницијативе Одбранимо Теслу, кампују испред бивше фабрике сијалица Тесла, где се гради Кинеска робна кућа. За потребе изградње колског прилаза новом објекту, крајем јуна исечен је вишедецениски платан, што је био и окидач да грађани и грађанке стану у одбрану свог насеља.

Они не одустају од својих захтева, и чекају обећани разговор са градоначелником града Панчева. У међувремену детаљно су проучили документацију која се односи на спорни пројекат. Правно-стручни тим Иницијативе Одбранимо Теслу утврдио је да су градске службе прекршиле закон издавањем дозволе инвеститору за изградњу колског прилаза на 30 метара од подстојећег. Осим тога, активисти и активисткиње скрећу пажњу да у дозволама и решењима има још доста нелогичности, кршења закона, а сумњају и на корупцију, због чега су прошле недеље поднели Градском већу града Панчева захтев за издавање привремене мере забране даљег извођења радова на основу одборених докумената и њихово поништавање. Међу службама и установама које су донели спорне акте, у захтеву за привременом мером наводе се Секретаријат за урбанизам, ЈП Урбанизам и Одељење комуналне инспекције.

„Најспорније је решење за уклањање два стабала, које је издала комунална инспекција, и то пре него што је урбанистички план за ову локацију донесен, што је апсурдно. Друга спорна ствар је мишљење комисије о дозволи за уклањање стабала, за који мислимо да не постоји, јер нигде нисмо могли да га пронађемо. Закључили смо да су све службе и институције урадиле свој посао непрофесионално, због чега ћемо поднети кривичне пријаве против НН службеног лица“, каже за наш портал Добривоје Миосављевић, из Иницијативе Одбранимо Теслу.

Он додаје да се од града тражи и да се и кроз урбанистички план за Улицу Милоша Обреновића, платани заштите, како се не би стабла секла „како коме падне на памет“. Од градских институција траже и што хитнију реакцију и заустављање даљих нелегалних радњи и поништавање дозволе за изградњу колског прилаза јер би, како наводе, закони ове државе требало да су изнад интереса инвеститора. Милосављевић наглашава и да је Улица Милоша Обреновића већ пренапрегнута, те да су током дана честе гужве, а да ће додавањем још једног колског пролаза, гужве бити неподношљиве. Додаје да од почетка улице, која је дугачка један километар има већ девет колских пролаза.

Милосављевић каже да се инвеститору жури, и да се радови одвијају дању и ноћу, суботом и недељом, због чега се станари жале, и то траје већ месецима.

Из Инцијативе саопштавају да су данас имали неформални састанак са инвеститором и његовим адвокатом и архитектом, који су се појавили код платана пре састанка са градоначелником, и да им је уручен захтев за привременом мером, док инвсетитор тврди да су сви радови легални.

Током месец дана грађанске страже у „кафани код платана“ организоване су бројне активности, као што су дечје радионице, штампање мајица са логом бивше фабрике Тесла, тренинзи јоге, промоција пива, а из Инцијативе најављују још акција. Осим бројних грађана и грађанки, храбре кампере посетили су и активисти из других еколошких покрета као што су удружење Белорепан и активисти који су бранили Реву.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress