БИРОДИ позвао скупштине да покрену смену градоначаленика

И градоначелник Панчева на Црној листи због неиспуњавања обавеза око Локалног антикорупцијског плана

„Без градова који имају систем за борбу против корупције Србија неће постати члан Европске уније“

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) као организација која је иницирала борбу против корупције на нивоу градова и општина, која је постала мера у Поглављу 23, објавила је Црну листу одговорних градоначеника и градоначелница за неусвајање Локалних антикорупцијских планова (ЛАП) и оснивање независних Локалних антикорупцијских тела на нивоу градова.

Црна листа је настала од података Агенције за спречавање корупције о испуњавању обавеза израде локалних антикорупцијских планова до 15. септембра.

Од 28 градова Црну листу чини 16 градова (57,1 одсто) који нису усвојили локалне планове за борбу против корупције и/или нису формирали антикорупцијска тела која треба да чине грађани са интегритетом. Рок за ову активносту у Акционом плану за Поглавље 23 био прво 30. јун 2017, па је због неизвршења у Реводираном Акциони плану померен на нови рок 31. децембра 2020.године, који поново прекршен.

На Црној листи је и Град Панчево, који је усвојио Локални антикорупцијски план на седници Скупштине града Панчева, 17. новембра 2017. године, о чему је наш портал писао. Међутим, до данас није изабрано антикорупцијско тело за праћење примене ЛАП-а.

На овој листи су и Београд, Ниш, Пирот, Прокупље и други градови.

Из БИРОДИ-ја су позвали скупштине назначених градова да покрену поступак смене наведених градоначеника, „који својим непоступањем спречавају да се Србија не само избори са корупцијом на нивоу ових градова, већ спречавају европски пут Србије, јер без градова који имају систем за борбу против корупције Србија неће постати члан Европске уније“.

БИРОДИ ће Црну листу проследити GRECCO, телу Савета Европе за борбу против корупције које је захтевало да се успостави систем за борбу против корупције на локалном нивоу, Влади Србије, антикорупцијским институцијама и међународним институција и заједници инвеститора у Србији. Црна листа председника и председница општина биће објављена за седам дана, саопштавају из БИРОДИ-ја.

Према подацима Агенције за спречавање корупције, од априла 2017. године до 15. септембра 2021. године, укупно 107 јединица локалних самоуправа (ЈЛС) je усвојило локалне антикорупцијске планове, односно 74 одсто од 145 ЈЛС које подлежу овој обавези. Агенцију су 32 ЈЛС информисале да нису израдиле ЛАП, а њих шест никада нису доставиле податке о изради ЛАП-а и формирању тела за његово праћење.

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: