Обележено 24 године од смрти Срђана Алексића

Грађанска храброст данас потребнија него икад

У присуству петнаестак суграђана активисти невладине организације Грађанска акција Панчево, положили су данас (27. јануара), цвеће на спомен-плочу посвећену Срђану Алексићу, како би обележили 24 година од када је млади Требињац током рата у Босни и Херцеговини претучен на смрт у покушају да одбрани суграђанина друге националности, Бошњака Алена Главовића.

Овом приликом присутни су одали почаст и милионима Јевреја и припадника других националних мањина, поводом Међунарадног дана сећења на жртве холокауста, 27. јануар.

Окупљеним грађанима се обратила извршна директорка Грађанске акције Љиљана Спасић, која је истакла да сећење на страдале не сме никад престати како би се спречило понављање злочина.

„Данас више него икада можемо себи да поставимо питање да ли заслужујемо Срђана Алексића. У времену које нам се понавља прошлост, масовно и јавно исказивање грађанске храбрости потребније нам је више него икад пре“, истакла је она.

Осим хероја Срђана Алексића, овом приликом поменут је и Генерал  Владимир Трифуновић, који је недавно преминуо, а запамћен је по томе што је предао касарну са великим количином наоружања и тиме спасао животе 280 војника.

Грађанска акција Панчево ни ове године није била у могућности да обележи сећање на Срђана Алексића пројекцијом филма и организовањем трибине како је планирано. И овог пута разлог је био исти – недоступност јавних институција културе, која је на снази већ две године.

На иницијативу Грађанске акције Панчево на згради Градске управе 2010. године постављена је спомен-плоча у знак сећања на Срђана Алексића, а његово име носи и пролаз у центру града.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: