У циљу повећања транспарентности и јачања професионалне етике

Град Панчево добија Интерни план за спречавање корупције у јавним набавкама

Заштита за лица која пријаве злоупотребе

Градско веће Града Панчева дало је на једној од претходних седница сагласност на Предлог Интерног плана за спречавање корупције у јавним набавкама. Остало је да се о овом предлогу изјасне и одборници Скупштине града на некој од наредних седница.

Наиме, према Закону о јавним набавкама, наручилац чија је укупна процењена вредност јавних набавки на годишњем нивоу већа од милијарду динара доноси Интерни план за спречавање корупције у јавним набавкама независно од плана Управе за јавне набавке.

С обзиром да је збир јавним набавки у Градског управи преко 900 милиона, благовремено је донесен овај план, у циљу „правовремног откривања, отклањања и умањивања штетних последица корупције“.

Такође, како пише у документу, циљ је и „јачање интегритета наручиоца и предстваника наручиоца, транспарентности и професионалне етике у јавним набавкама“.

За спровођење Интерног плана одређена је Градска служба за буџетску инспекцију.

У члану 11. стоји да „у складу са  124. став 1 Закона о јавним набавкама, лице запослено на пословима јавних набавки… има обавезу да пријави случај корупције за који је сазнало Управи за јавне набавке Агенцији за борбу против корупције и надлежном тужилаштву“.

Исти члан каже и да је „лице које пријави корупцију заштићено је у складу са Законом о заштити узбуњивача. Лице овлашћено за пријем информација и вођење поступка у вези са узбуњивањем је обавезно да поступи по примљеној пријави…“.

Обавеза се односи и на анонимне пријаве, а рок за поступање је 15 дана.

Интерни план у члану 13. превдиђа да „лице запослено на пословима јавних набавки или друго лице ангажовано код наручиоца, не може добити отказ уговора о раду, нити може бити премештено на друго радно место.

Такође, дужно је одбије извршење налога одговорног и овлашћеног лица наручиоца ако су упутства и налог супротни прописаима.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: