За магацин, паркинг и складиште победницима на тендеру за јавно-приватно партнерство у области путне инфраструктуре

Град Панчево дао грађевинско земљиште приватним партнерима у закуп без наканаде

Реч је о четири парцеле од 628 м2, 738 м2, 8697 м2, и 1749 м2, које се налазе у оквиру Еко индустријеске зоне „Green field 1“  јужно од Петрохемије у Панчеву

Град Панчево дао је 11.812 м2 грађевинског земљишта без накнаде приватним партнерима АД Сремпут Рума и BAUMEISTER doo Београд, са којима је закључио Уговор о јавно-приватном партнерству без елемената концесије за финансирање, изградњу и одржавање путне инфраструктуре на територији града Панчева 24. августа. Два дана касније АД Сремпут се обратио локалној самоуправи за обезбеђивање парцела, које ће користити за магацин, паркинг за потребе механизације, складиште материјала, гараже и пословни простор. Одредбом члана 11. став 6 Јавног уговора предвиђено је да је јавни партнер у обавези да обезбеди адекватне парцеле/локације за пункт за летње и зимско одржавање путева.

ЈП Урбанизам је најпре предложио неколико парцела које међутим нису биле у јавној својини града, већ у државној, те је Комисија за отуђење и давање у закуп грађевинског земљишта одбила понуђене локације. Од ЈП Урбанизам затражене су нове парцеле, које се налазе у јавном власништву града, о оне су одлуком Комисије, а затим и сагласношћу одборника и одборница Скупштине града,  на седници одржаној, у среду, 9. септембра, усвојене.

Реч је о четири парцеле од 628 м2, 738 м2, 8697 м2, и 1749 м2, које се налазе у оквиру Еко индустријеске зоне „Green field 1“  јужно од Петрохемије у Панчеву. Парцеле се дају у закуп без накнаде, на коришћење на одређено време, а најкасније до истека рока од 10 година од дана закључења уговора о јавно-приватном партнерству.

Закуп земљишта без накнаде је предвиђен Уредбом о условима, начину и поступку под којим се грађевинско земљиште у јавној својини може отуђити или дати у закуп по цени мањој о тржишне, односно закупнине или без накнаде.

Иначе, АД Сремпут Рума и BAUMEISTER doo Београд, су победили на тендеру за јавно-рпиватно партенерство и поред тога што су понудили вишу цену у односу на Штрабаг Војводинапут доо Панчево, 20.600.814 евра, односно са ПДВ-ом 24.720.977 евра, у односу на 17.612.402 евра, са порезом 21.134.882 евра. На ову одлуку Штрабаг се жалио Републичкој комисији за заштиту права у поступцима јавних набавки, која је одбијена.

Иначе, последњих година путеве у Панчеву одржава АД Сремпут, а одржавањем нису били задовољни ни грађани, а ни челници града.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress