Прво истраживање о родно заснованим убиствима удружења грађанки FemPlatz

Фемицид у Србији: Жене најчешће убијају партнери

Најекстремнији вид насиља над женама је фемицид, односно убиство жене учињено из мржње према женама, презира, жељом за доминацијом над женом и контролом над њеним животом.

Резултати првог интердисциплинарног истраживања фемицида у Србији које је реализовало удружење грађанки FemPlatz, током 2018/19. године показало је да је у 73,9 одсто случајева убиство жене извршено у оквиру породице и/или партнерског односа. Циљеви истраживања су откривање феноменологије и етиологије фемицида, сагледавање друштвеног и институционалног одговора на фемицид, процена капацитета релевантних актера за делотворно спречавање и сузбијање фемицида.

Узроци настанка фемицида су бројни и специфични за сваки случај фемицида. Насиље је тешко предвидети и контролисати, а убиство често настаје у тренутку актуелне породичне кризе. Откривање узрока фемицида је основни услов за спречавање фемицида.

Током јуна 2019. године, партнерске организације су реализовале три консултативна састанка под називом „Како до бољег друштвеног и институционалног одговора на фемицид у Републици Србији“ са 65 представница и представника релевантних институција и организација које раде на спречавању насиља над женама, укључујући тужилаштво, основне и више судове, центре за социјални рад, полицију, здравствене установе, женске организације и пружаоце услуга.

Састанци су одржани у Нишу, Београду и Новом Саду, где су представљени резултати истраживања а затим се разговарало о изазовима у правној квалификацији кривичних дела убистава, одмеравању казне, капацитетима институција система и организација цивилног друштва у пружању заштите и подршке женама жртвама родно заснованог насиља. У следећем периоду ћемо објавити публикације и друге материјале о фемициду и отворити ширу дискусију са институцијама система и организацијама цивилног друштва о унапређењу деловања на превенцији фемицида у Србији.

Прелиминарне резултате истраживања „Друштвени и институционални одговор на фемицид у Србији“ можете преузети овде.

Истраживачки тим: проф. др Слободанка Константиновић Вилић, проф. др Невена Петрушић, др Наталија Жунић, др Вида Вилић, Косана Бекер.

Пројекат „Искорењивање и спречавање фемицида у Србији“ спроводе Кућа родних знања и политика, FemPlatz, Женски истраживачки центар за едукацију и комуникацију, уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) и Европске уније.

Цело истраживање биће престављено на конференцији „Спречавање и искорењивање фемицида у Србији”, која ће бити одржана у четвртак, 14. новембра, од 10 сати у згради Уједињених нација, Булевар Зорана Ђинђића 64 у Београду, у организацији Куће родних знања и политика, FemPlatz-a и Женског истраживачког центра за едукацију и комуникацију, а у оквиру регионалног програма ЕУ/ UN Women „Заустављање насиља према женама на западном Балкану и у Турској: Примена норми, промена свести”.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: