Манифестација Једна књига – један град

„Елена Феранте – наша генијална пријатељица” у Панчеву

Овогодишња манифестација Једна књига – један град, у организацији Градске библиотеке Панчево, биће одржана од 20. до 23. новембра, а посвећена је Напуљској тетралогији Елене Феранте, једне од сто најутицајнијих особа на свету по избору магазина „Time”.

У оквиру програма „Елена Феранте – наша генијална пријатељица”, који ће бити одржан у читаоници Градске библиотеке Панчево говориће Нађа Бобичић, Јелена Лалатовић, Нађа Духачек, Миња Богавац, Марија Ратковић, Милица Лауфер Дубравка Ђурић, Владислава Гордић Петковић и многе друге.

Програм се састоји од главног и пратећег дела, а улаз на све садржаје је бесплатан.

У уторак, 20. новембра од 19 сати, програм ће свечано отворити Паола Кордоне, аташе Италијанског института за културу у Београду, и Немања Ротар, члан Градског већа Града Панчева, задужен за културу и омладину. У оквиру програма прве вечери манифестације под називом Књижевни феномен: Елена Феранте, учествују Иван Бевц, директор издавачке куће Боока, и Нађа Бобичић, књижевна критичарка. Учесници ће говорити о суштини тајновитости Елене Феранте, о разлозима због којих је њен књижевни опус важан, о начину на који Феранте посматра своје јунакиње, и сличним темама. Уредница и модераторка програма прве вечери је Драгана Младеновић, песникиња.

Друге вечери манифестације, у среду, 21. новембра од 19 сати, под називом Феминизам у делима Елене Феранте биће речи о женско – женским односима, односу мајке и ћерке, смењивању ривалства и солидарности у односу између пријатељица, као и о специфичностима женског искуства у вези са ограничењима патријархалне породице и мушким насиљем. Учеснице друге вечери манифестације су Јелена Лалатовић, књижевна критичарка и Нађа Духачек, предавачица Центра за женске студије, а уредница и модераторка програма је Јована Свирац, песникиња.

Програм треће вечери манифестације под називом Српска женска књижевност: феминизам и канон, који ће се одржати у четвртак, 22. новембра, од 19 сати, биће посвећен анализи канона савремене српске женске књижевности, која настоји да прекине усмереност књижевног канона на стваралаштво мушких писаца и да га измени тако што ће преиспитати границе дефиниција историје и идентитета. О тој теми говориће Дубравка Ђурић, феминистичка песникиња и теоретичарка, и Владислава Гордић Петковић, књижевна теоретичарка и критичарка. Јасмина Топић, књижевница, је уредница и модераторка програма треће вечери.

Четврто вече манифестације, петак, 23. новембар од 19 сати, које носи назив Жена као симбол борбе за друштвене промене у делима Елене Феранте, на симболичан начин повезује педесетогодишњицу од Студентских демонстрација 1968. у Југославији са сличним процесима описаним у једном од романа Напуљске тетралогије. Каква је улога жене у покретању/подржавању политичких и економских промена (у свету, Италији, Еx Ју, Србији)? Учеснице завршне вечери манифестације су Миња Богавац, драматуршкиња, Марија Ратковић, новинарка, и Милица Лауфер, оснивачица и главна уредница МИЛИЦА магазина. Уредница и модераторка програма је Јована Глигоријевић, уредница недељника “Време”.

У оквиру пратећег програма, у суботу, 17. новембра у 16 сати одржаће се Женски дан Панчево – Мапирање емоција у телу, који организује Женска мировна група Панчево – ЖМИГ. Програм ће водити Јелена Мемет, активисткиња Алтернативног центра за девојке.

У среду, 21. новембра од 19 сати, одржаће се Јавна акција у оквиру пројекта Нулта толеранција на родно засновано насиље – феминистички приступ образовању, коју организују Женска мировна група Панчево – ЖМИГ и Аутономни женски центар. Програм Фурам феминизам – промоција истоименог приручника Креативног центра, биће одржан у четвртак, 22. новембра у 12 сати. Учествују: Ана Пејовић, коауторка и Маријана Кракер, активисткиња Удружења ФемПлатз из Панчева. Модераторка програма је Мима Гаврилов, историчарка уметности.

Програм:

Уторак, 20. новембар у 19 сати
Књижевни феномен: Елена Феранте
Учествују: Иван Бевц, директор издавачке куће Боока, и Нађа Бобичић, књижевна критичарка
Уредница и модераторка програма: Драгана Младеновић, песникиња

Среда, 21. новембар у 19 сати
Феминизам у делима Елене Феранте
Учествују: Јелена Лалатовић, књижевна критичарка, и Нађа Духачек, предавачица Центра за женске студије
Уредница и модераторка програма: Јована Свирац, песникиња

Четвртак, 22. новембар у 19 сати
Српска женска књижевност: феминизам и канон
Учествују: Дубравка Ђурић, феминистичка песникиња и теоретичарка, и Владислава Гордић Петковић, књижевна теоретичарка и критичарка
Уредница и модераторка програма: Јасмина Топић, књижевница

Петак, 23. новембар у 19 сати
Жена као симбол борбе за друштвене промене у делима Елене Феранте
Учествују: Миња Богавац, драматуршкиња, Марија Ратковић, новинарка и Милица Лауфер, оснивачица и уредница МИЛИЦА магазина
Уредница и модераторка програма: Јована Глигоријевић, уредница недељника Време

Пратећи програм:
Субота, 17. новембар у 15 сати
Женски дан Панчево – Мапирање емоција у телу
Водитељка програма: Јелена Мемет, активисткиња Алтернативног центра за девојке
Организује: Женска мировна група Панчево – ЖМИГ

Среда, 21. новембар у 19 сати
Јавна акција у оквиру пројекта Нулта толеранција на родно засновано насиље – феминистички приступ образовању
Организују: Женска мировна група Панчево – ЖМИГ и Аутономни женски центар

Четвртак, 22. новембар у 12 сати
Фурам феминизам – промоција истоименог приручника Креативног центра
Учествују: Ана Пејовић, коауторка, и Маријана Кракер, активисткиња Удружења ФемПлатз из Панчева
Модераторка програма: Мима Гаврилов, историчарка уметности

Саопштење

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: