Саопштење повернице Бранкице Јанковић поводом 1. маја

Дискриминација најчешћа у области рада

Једнаке шансе за све, остваривање права на рад и побољшање услова за достојанствен живот од сопственог рада свих грађана и грађанки

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић честитала је 1. мај, Међународни празник рада, и нагласила да треба и даље радити на унапређивању положаја радника и радница, имајући у виду да је дискриминација, како показују извештаји Повереника, из године у годину најчешћа управо у овој области.

“Једнаке шансе за све, остваривање права на рад и побољшање услова за достојанствен живот од сопственог рада свих грађана и грађанки, уз посебну пажњу на најугроженије групе попут особа са инвалидитетом, трудница и породиља, Рома и Ромкиња, старијих од 50 година, представљају изазов и задатак за цело наше друштво”, истиче се у саопштењу поверенице.

Дискриминација се најчешће догађа послу и тржишту рада, због чега је неопходно даље унапређивање ефикасног функционисања инспекцијских служби и свих надлежних  за заштиту права запослених, док је, са друге стране, потребно оснаживање радника и радница да се обраћају институцијам, а  у случајевима дискриминације Поверенику, који је један од приритета у свом раду поставио управо превенцију дискриминације у области рада и запошљавања, са посебним фокусом на сарадњу и у приватном и у јавном сектору.

Даљи рад на повећању броја радних места, али и стварању бољих услова на тржишту рада, пре свега за младе, али и поменуте осетљивије друштвене групе, треба да буде приоритетна активност читавог нашег друштва и државе, закључује повереница Јанковић.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress