Одборници подржали одлуку о јавно-приватним партнерствима

Дебата у Скупштини Града

Опозиција изразила сумњу у нове пројекте

Јуче, у среду, 14. новембра, се на седници Скупштине Града водила права дебата, у којој су учествовали и представници опозиције, али и власти. Због тога се расправа око 34. тачке дневног реда, водила скоро шест сати.

На почетку седнице минутом ћутања одата је почаст жртвама Првог Светског рата, а онда су уследили предлози за допуну дневног реда које је предлагала опозиција, а владајућа већина редом све одбила.

Тако су одборници по ко зна који пут одбили да се расправља о стању у Апотеци Панчево, расподели новца у оквиру суфинансирања медијских садржаја, те доступности јавних простора…

Најважније тачке дневног реда, донеле су и очекивану живу дебату. Одлучивало се о одлукама о почетку спровођења јавно-приватног партнерства у области јавног превоза на територији Града Панчева, реконструкције и дугорочног одржавања јавног осветљења, финансирања изградње и управљања постројењем за прераду комуналног отпада и финансирању изградњи и одржавању локалних путева.

Опозиција је изразила сумњу у овај поступак, и изнела своје дилеме, на које је одговорио Саша Павлов, градоначелник Града Панчева.

Никола Ћурчин, одборник Слободног Панчева истакао је да ће ће након спровођења јавно-приватног партерства градски буџет бити мање оптерећен, што потенцирају представници власти, али да ће грађани бити више оптерећени.

Павлов је објаснио да одлуком Скупштине почиње процес, у коме ће уследити пројекат, затим сагласност Владине Комисије за јавно – приватна партнерства, те да тај документ треба онда да усвоји Скупштина Града.

Он је додао да ће бити формиран Тим за креирање пројеката, те да ће они када буду завршени бити доступни јавности и одборницима.

Павле Ђукић, из одборничке групе За слободно Панчево, предложио је да се у том тиму нађу и представници опозиције. Павлов је одговорио да је Тим за јавно приватно партнерство, по закону стручно, а не политичко тело.

Највише се говорило о АТП-у, и новој одлуци тог предузећа о поскупљењу карата.

Расправљало се и о јавно-приватном партнерству за градско осветљење. Никола Ћебић, из одборничке групе Слободно Панчево, питао је због чега град сам није заменио обичне сијалице ЛЕД осветљењем.

Градоначелник је истакао да ће уштеде код јавног осветљења бити одмах видљиве, те да град више неће морати да издваја око милион евра за одржавање расвете и потрошњу електричне енергије.

Све четири предлога о јавно-приватним партнерствима су већином гласова усвојена.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: