Резултати истраживања Навигација кроз мапу личног развоја

Да ли млади после средње школе желе да раде или да се даље образују?

У оквиру пројекта „Навигација кроз мапу личног развоја – Мапирање ризика уласка младих у NEET категорију ”, SINHRO hub је уз подршку Фондације Ана и Владе Дивац спровео истраживање о потребама и плановима матураната и матуранткиња из пет средњих школа у Панчеву.

У истраживању су учествовале Гимназија „Урош Предић”, Електротехничка школа „Никола Тесла“, Машинска школа Панчево, Техничка школа „23. мај“ и Медицинска школа „Стевица Јовановић“
Анкетирано је укупно 589 испитаника/ца завршних година из ових школа.

Јавној презентацији резултата овог истраживања присуствовали су представници/е школских тимова за Каријерно вођење и саветовање из пет средњих школа, организације младих и представница Канцеларије за младе. Ово је први пут да је овакво мапирање спроведено у Панчеву, а остварена сарадња и спремност актера да пруже подршку говори о добрим првим корацима за осмишљавање процеса превенције.

„Желели смо да сазнамо које планове и жеље имају ови млади у вези са наставком образовања и тражењем посла, и колико њих још увек не зна конкретно у ком смеру би кренули“, кажу у SINHRO.

Образовање
Занимљиво је да скоро 70 одсто младих жели да настави формално образовање и упише факултет/вишу школу. Од тога, ученице у чак 65 одсто случајева су дале одговор да ће сигурно наставити формално образовања, за разлику од 39 одсто ученика. Најзаступљеније области за више образовање младих су техничке науке (37.5 одсто), а најмање заступљене уметничке науке (7.5 одсто).

Они који желе да заврше процес формалног образовања као разлог наводе жељу за радом (55.6 одсто), где су остали проценти скоро равномерно распоређени између следећих разлога – млади већ имају пословну понуду, за њихов каријерни план није потребно додатно образовање, сматрају да се факултетско образовање не цени довољно и да није исплативо, немају времена, немају финансијских могућности. Ученице су у чак 65 одсто случајева дале одговор да ће сигурно наставити формално образовања, за разлику од 39 одсто ученика.

Радно искуство
Младих који већ поседују радно искуство има 57.4 одсто, где су ученици у већем броју (66 одсто у односу на 44.4 одсто код ученица). Понуду за посао ван Србије већ има чак 19.7 одсто средњошколаца и средњошколки. Млади сматрају да активности као што су каријерно саветовање и менторство највише могу помоћи за брже запошљавање.

Међу испитаницима/цама има и младих који не планирају да наставе образовање нити да уђу на тржиште рада. Само половина њих има јасне планове за наредни период у складу са тим.

Млади који испадну из система образовања и рада су у ризику од уласка у NEET категорију која је препозната као категорија тешко запошљивих младих. *NEET – Not in Education, Employment, or Training – Млади који који тренутно нису запослени, нису у процесу образовања или тренинга.

До младих који су дугорочно у овој категорији је веома тешко доћи и ресурси подршке морају бити велики, због чега SINHRO hub у сарадњи са наведеним средњим школама жели да креира превентивни процес и понуди младима овог узраста активности на којима ће добити подршку, информације и савете за наставак образовања или улазак на тржиште рада.

Истраживање ће ускоро бити доступно на сајту SINHRO hub-а, а можете га затражити и на [email protected]

Овај пројекат подржава Фондација Ана и Владе Дивац, Европска унија, у оквиру мреже YouthHubWBT.

 

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: