Окупљање организација на трибини у Бечеју

Чвршћа сарадња у оквиру Грађанског фронта

Представници панчевчаке одборничке групе „Слободно Панчево“ учествовали су 10. фебруара на трибини у Бечеју, коју је организовао Грађански фронт, заједно са представницима организација из још 11 градова у Србији.

Учесници трибине су, како се наводи у саопштењу, показали спремност за чвршћу сарадњу у оквиру Грађанског фронта и заједнички наступ на националном нивоу стварањем политичке снаге засноване на слободи, једнакости, солидарности, социјалној сигурности и интеркултуралности.

„У недостатку институција које ће на прави начин штитити интересе грађана, локално организовање и удруживање представља најбољу брану самовољи власти, отуђењу јавних добара, корупцији и инструментализацији јавне управе за потребе страначког поткусуривања. Због тога је неопходна међусобна подршка, размена искустава и заједничко изналажење решења за веома сличне локалне проблеме“, сматрају чланови и чланоце Грађанског фронта.

Дискусија је потврдила да су проблеми у већини градова Србије слични. Основно функционисање комуналних делатности, попут водоснабдевања и грејања, угрожено је и на ивици је опстанка услед несагледивих размера корупције којој су изложена јавна предузећа. Уместо задовољавања потреба грађана, она служе за финансирање владајућих структура, што је многе довело на ивицу урушавања, закључили су учесници трибине.

Они наводе да се горући проблеми тичу снабдевања исправном водом за пиће, проблематичним пословањем топлана, третманом отпада, локалног и међуградског саобраћаја, али и финансијким ризицима повезивања различитих јавних предузећа јемствима и другим неповољним аранжманима, где пропаст једног већ нефункционалног предузећа повлачи за собом и још неколико других.

Одлика свих јавних предузећа у Србији јесте партијско запошљавање, уз подобност уместо способности као критеријума. Препознат је и нови тренд увођења јавно-приватних партнерстава у комуналне услуге који прети комерцијализацијом природних ресурса, попут воде.

„Уколико се заиста жели промена која ће се позитивно одразити на цело друштво и све наше грађане, потребно је дефинисати политику која ће довести не само до промене људи на власти, већ и до конкретног побољшања услова у којима се живи“.

На трибини у Бечеју учествовале су организације: „Локални фронт“ Ваљево, „Искорак“ Пожаревац, „Критична маса“ Кула, „Слободно Панчево“, „Без страха Апатин“, „Локални фронт“ Краљево, „Локална алтернатива“ Врбас, „Не давимо Београд“, „Удружени покрет слободних станара“ Ниш, „Наш град – наша ствар“ Зрењанин, „Само јако“ Младеновац и „Само локално“ Бечеј.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: