ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Чување посебности и веза међу народима

Песме и игре на 11 језика ориле се широким сокацима Иванова

Панчевци су Међународни дан матерњег језика обележили у Иванову, месту у коме је пре десет година први пут у Србији почела прослава овог празника.

Међународни празник, Дан матерњег језика, служи да сваког 21. фебруара подсети како неговање језика служи очувању културних и националних посебности сваког народа, али и зближавању међу њима. И ове године под кровом Дома културе у Иванову чуле су се песме и рецитације на много језика, а у програму су учествовала деца из панчевачких основних школа, као и гости из смедеревског Друштва српско-грчког пријатељства.

 „Ове године имамо програме на 11 језика. Ту су чак и Кинези и Чеси који ове године први пут учествују на Дану матерњег језика. То су рецитације, песме, оркестри….“, рекао је главни организатор Марко Гуран, директор Дома културе „Жарко Зрењанин“ Иваново.

У Иванову живи десетак националности, а највише је Мађара и банатских Бугара, Палћена, чија заједница данас броји свега 300 људи. Ипак, они негују своју традицију и језик.

„Кроз Културно-уметничко друштво, односно Удружење банатских Бугара, кроз рад школе и Дома културе, ми покушавамо да сачувамо тај језик који се мало разликује од књижевног бугарског. У сарадњи са наставником бугарског језика направили смо један буквар који показује те разлике између бугарског и палћенског језика“, изјавио је Аугустин Калапиш, члан Удружења банатских Бугара.

Прослава Дана матерњег језика почела је пре једне деценије на истом овом месту први пут у Србији захваљујући залагању Еврорегионалног центра за развој друштва у мултиетничким срединама „Ин медиас рес“ из Панчева. Његов председник Валентин Мик оцењује како труд није био узалудан.

„Резултата је било много. Ако узмемо у обзир да је 2008. промењен Статут Града Панчева, уведена службена употреба језика и писма у више месних заједница, резултати су видљиви свуда“, каже Мик.

Међу гостима у Дому културе „Жарко Зрењанин“ били су представници Амбасаде Бугарске, савета мађарске националне мањине и локалних власти.

 

 

 

 

Драган Вукашиновић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: