Због присутности службених возила током локалних избора у Лучанима

ЦРТА понела кривичну пријаву против Градске управе Панчево

Пријаве и против предузећа из Новог Сада, Вршца, Врбаса, Шида и Ивањице

Организација Црта поднела је кривичне пријаве против одговорних лица 11 јавних органа и предузећа чија су возила била присутна у Лучанима током локалних избора одржаних 16. децембра 2018. године. Пријаве су поднесене између осталих и против Градске управе града Панчева, а преиспитиваће се одговорни и из Новог Сада, Врбаса, Вршца, Шида и Ивањице.

Пријаве надлежним тужилаштвима су послате у вези са кривичним делом злоупотребе положаја одговорног лица на основу чл. 227. Кривичног законика.

Реч је о јавним органима и предузећима Топлана Нови Сад, ЈКП Лисје, Град Нови Сад, ЈКП Чистоћа Нови Сад, ЈП Градско саобраћајно Нови Сад, Градска управа града Панчева, ЈКП Други октобар Вршац, Пољопривредна стручна служба Врбас, Општинска управа општине Шид, Спортски савез општине Шид, ЈКП Ивањица. Како није изгледно да делатност ових предузећа, тј. њихових возила подразумева присуство на изборном дану у Лучанима, постоји основана сумња да су одговорна лица злоупотребила јавне ресурсе и нанела имовинску штету предузећу у непознатом износу.

Фото: www.crta.rs

Црта посматрачка мисија је локалне изборе за одборнике у општини Лучани посматрала на свих 43 бирачких места. Мобилни тимови Црте су пратили атмосферу и дешавања ван бирачких места, у току изборног дана су приметили више од 200 аутомобила са регистарским таблицама које нису из Лучана, као и возила без регистарских таблица. Возила су кружила по Драгачеву, задржавала се у близини скоро свих бирачких места, а неидентификоване особе из возила комуницирале су са бирачима и члановима бирачких одбора.

ПРЕПОРУКЕ ЦРТЕ ЗА СПРЕЧАВАЊЕ ЗЛОУПОТРЕБЕ ЈАВНИХ РЕСУРСА У КАМПАЊИ

1. Ближе одредити појам јавних ресурса и предвидети адекватне санкције у случајевима њихове злоупотребе у кампањи у Закону о Агенцији за борбу против корупције.

2. Допуном Закона о јавним предузећима увести санкције за злоупотребу имовине, имена и активности јавних предузећа у политичке сврхе која би се односила и на политичке субјекте и на одговорна лица у јавним предузећима.

3. Забранити допуном Закона о Агенцији за борбу против корупције ванредну доделу буџетских и других јавних средстава током трајања изборне кампање, као и 30 дана пре и после кампање.

4. Изменама Закона о Агенцији за борбу против корупције забранити учествовање свих државних функционера у активностима које могу бити злоупотребљене у предизборне сврхе.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: