Упис ученика и ученица у основне и средње школе у граду Панчеву

Број првака у овој школској години на сличном нивоу као лани, највише уписаних у ОШ „Стевица Јовановић“

У први разред основне школе кренуло 1.176, у средње 1.445 ђака

Градско веће прихватило је на данашњој седници информацију о упису ученика у основне и средње школе у граду Панчеву за школску 2017-2018. годину.

Према подацима Градске управе у први разред основне школе ове године уписано је 1.176 ученика и ученица у 52 одељења, у 19 основних школа (10 градских и девет сеоских) и Школи за основно и средње образовање „Мара Мандић“. У односу на прошлу годину уписано је 13 првака мање него лани, а број одељења мањи је за четири.

У 19 редовних основних школа, Школи за основно и средње образовање „Мара Мандић“, Музичкој школи „Јован Бандур“ и Балетској школи „Димитрије Парлић“, наставу ће ове године похађати 10.240 ученика и ученица, што је 129 мање него прошле године.

Занимљиво је да само три основне школе – „Стевица Јовановић“, (где има и највише првака – 111) „Свети Сава“ и „Мирослав Мика Антић“ имају по четири одељења првих разреда, већина има три, док неке школе као што су ОШ „Братство и јединсво“, „Ђура Јакшић“, и неке сеоске школе имају по два одељења. Највише одељења првака – чак седам – има у Музичкој школи „Јован Бандур“.

С обзиром на то да је основношколско образовање обавезно, уколико дете не похађа школу покреће се прекршајни поступак пред Прекршајним судом у Панчеву. У току прошле школске године 2016-2017. покренута су 43 постпука пред тим судом.

Ове године у седам средњих школа у Панчеву уписано је 1.445 ђака у оквиру 52 одељења, што је за 53 ученика мање него лани. У систему средњег образовања укупно има 14.900 ученика и ученица и 1.955 професора и професорки.

Према упутствима и смерницама Министарства просвете, локална самоуправа је извршила одређене активности у правцу примене дуалног образовања, које ће према Закону о дуалном образовању почети да се примењује од 2019-2012. године.

Ипак, Машинска школа Панчево је већ од ове школске године уписала два одељења првих разреда са елементима дуалног образовања (образовни профил механичар моторних возила, оператер машинске обраде и бравар-заваривач), у трогодишњем трајању.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: