Нарушен систем вредности и негативни узори узроци обрачуна међу децом

Број кривичних дела малолетника се не смањује

У Центру за социјални рад је све више малолетника који су другој особи нанели тешке телесне повреде (вршњацима у школи, на улици, одраслим особама)

Сурово убиство шеснаестогодишњег И. А. којег је како се сумња убио такође малолетни Н. С, тако што га је убоо оштрим предметом, отворило је питања због чега малолетници насрћу једни на друге и зашто се број кривичних дела међу децом школског узраста не смањује?

На предлог Вишег јавног тужилаштва Панчево које је поднело захтев за покретање припремног поступка судији за малолетнике Вишег суда због основа сумње да Н. С.  је извршио кривично дело убиства са предлогом за одређивање притвора, судија за малолетна лица Вишег суда му је одредио притвор од 30 дана, да не би утицао на сведоке и на тај начин ометао истрагу. Истражни поступак је у току, након чега ће бити донет предлог за изрицање васпитне мере или малолетничког затвора.

Према подацима из Центра за социјални рад „Солидарност Панчево“, број малолетника који су кривично одговорни (старији од 14 година), а који су извршили кривично дело последњих неколико година није се значајније мењао. У Центру за социјални рад се годишње реализује преваспитни рад са око 120 таквих малолетних лица.

Како наглашава Нада Кузмановић Томушиловић, педагогшкиња, супервизор у Служби за децу и младе у Центру, оно што забрињава је чињеница да се узрасна граница спушта и да је све више малолетника млађих од 14 година који изврше кривично дело. Против њих се не може водити кривични поступак, и у таквим случајевима Тужилаштво доставља обавештење Центру за социјални рад, како би се организовао саветодавни рад са породицом.

Према њеним речима, тада се сачињава посебан план активности у коме се тачно дефинишу задаци малолетном лицу и његовим родитељима и одређује временски период у коме ће се пратити породично функционисање. Кроз сарадњу са школом прати се редовност похађања наставе, школски успех и владање, а када је потребно малолетник се упућује у Развојно саветовалиште, где се процењује потреба за медицинском подршком.

За малолетнике старије од 14 година покреће се поступак на суду и изриче им се одређена васпитна мера.

„Ако посматрамо неки ранији период велики број кривичних дела малолетника представљале су крађе, обијање трафика и продавница. Током 2016. и 2017. године у Центру је све више малолетника који су другој особи нанели тешке телесне повреде (вршњацима у школи, на улици, одраслим особама). Малолетници често немају увид до каквих последица могу довести поједини њихови поступци. Нпр. ако другу у разреду измакну столицу, они то доживљавају као игру и несташлук, а нису свесни да то дете може задобити озбиљне повреде главе, као што се, нажалост, дешавало у неким школама“, каже Нада Кузмановић Томушиловић.

Физички обрачуни, туче, одмеравање снага, делом су последица нарушеног система вредности и негативних узора из света одраслих који су доступни свуда. Лепо је да млада особа брине о својој физичкој кондицији и изгледу, да се бави спортом, вежба у теретани, али да све те активности буду у фукцији унапређења здравља и задовољства властитим изгледом. Ако је циљ бити јачи од неког другог, па тог другог понизити, исмејати, физички повредити, онда је то потпуно деструктивно, објашњава педагогишкиња.

Наша саговорница сматра да се садашња ситуација може поправити једино организованим превентивним радом стручњака из различитих система (образовање, социјална заштита, цивилни сектор).

Такав вид активности представљају радионице које су реализоване у Основним школама „Свети Сава“ у Панчеву, „Доситеј Обрадовић“ у Омољици и „Гоце Делчев“ у Јабуци. Педагог и психолог су упознали ученике шестих и седмих разреда са током судског поступка у ситуацијама када се изврши кривично дело и информисали их о васпитним мерама и санкцијама које се изричу малолетним особама. Посебна пажња посвећена је насилничком понашању младих, свим облицима насиља укључујући и све присутније електронско насиље.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: