Конференција ОЕБС-а о слободи медија на западном Балкану

Брајовић: Положај новинара најтежи у новијој историји

Сиромашење медија, зависност од центара моћи, таблоидизација, пад етичких стандарда, аутоцензура и висок ниво клијентелизма

Државни секретар Министарства културе и информисања Србије Нино Брајовић изјавио је данас у Бечу да је положај новинара и медија у Србији најтежи у новијој историји.

На конференцији ОЕБС-а о слободи медија на западном Балкану Брајовић је рекао да су у Србији остварени најважнији циљеви медијске реформе, односно држава је изашла из власти у медијима.

„Први пут је законом прописано пројектно суфинансирање медија на принципима подстицања медијског плурализма и контроле државне помоћи, али је истовремено положај новинара и медија у Србији најтежи у новијој историји“, рекао је Брајовић.

Говорећи о локалним самоуправама, Брајовић је рекао да је држава изласком из власништва у медијима за собом повукла највећи део новца који је до тада у њих улагала.

„Процењујемо да је, кроз пројектно суфинансирање, медијима данас на располагању две трећине новца мање него када су општине и градови били власници медија“, рекао је Брајовић и додао да то за последицу има сиромашење медија, њихову зависност од центара моћи, таблоидизацију, пад етичких стандарда у медијима, аутоцензуру и висок ниво клијентелизма.

Брајовић је додао да Министарство припрема измене и допуне медијских закона како би општине и градови већ од 2018. године били у обавези да издвајају више новца за пројектно суфинансирање медија.

Опширније на линку http://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/55443-brajovic-polozaj-novinara-u-srbiji-najtezi-u-novijoj-istoriji

Бета

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: