Пет година чекања на захват у иностранству

Битка за оздрављење предуго траје – помозимо Влади да оде на операцију

Лекови и промена времена лоше утичу на дечака, па је често нерасположен и повлачи се у себе

Битка за оздрављење десетогодишњег Владимира Ђорђевића траје већ шест година и за сада нема изгледа да ће он ускоро отићи на операцију у иностранство која му је неопходна. Дечак већ пет година чека на операцију цисте на мозгу, која се не ради у Србији, а у иностранству кошта 27.000 евра.

Родитељи малог Владе тај новац немају, али се на све начине боре да прикупе средства. Организоване су бројне хуманитарне акције, али је новац потрошен на друге операције, и лечење болести које су у међувремену откривене код Владе.

За претходне захвате дечаков отац Синиша Ђорђевић, који је једини запослен у петочланој породици, морао је да подиже и кредите, које још увек отплаћује.

„На кредит ми иде пола плате, а отплаћујем га још осам година. Јако нам је тешко јер ова борба предуго траје, не може више да се издржи ни психички, ни физички“, очајан је Синиша Ђорђевић.

Од септембра Влада креће у пети разред где га чека озбиљнија настава. Према Синишиним речима до сад је редовно похађао наставу, осим када је морао да иде на интервенције, и није било проблема у школи због изостанака.

На последњој контроли у мају на Клиници за неурологију и психијатрију за децу и омладину у Београду, Влади је укинут један лек и уведен други. Међутим, медикаменти не дају очекиване резултате.

Нема побољшања. Лечимо га од три болести, а терапије се не подударају. Лекови, као и промене времена лоше утичу на Владу, па је често нерасположен и повлачи се у себе. Да би смо знали шта и како даље треба да одемо на контролу главу и срца, које је Влада оперисао пре три године у Турској. Контроле коштају 8.000 евра, прича Синиша.

Последњи пут на контроли у иностранству дечак је био пре годину и по дана, а препорука лекара је да се његово стање проверава на шест месеци. Због недостатка средстава, то је за Ђорђевиће немогуће.

Од почетка године организовано је неколико хуманитарних акција. Најпре концерт хип хоп групе „Београдски синдикат“, који је дечаков отац сам организовао, без помоћи локалне самоуправе, која му није дала ни простор за наступ, а у фебруару је одржан хуманитарни маратон од Панчева до Смедеревске Паланке, на којем је трчао панчевачки ултрамаратонац Жељко Зељковић.

Догађај је медијски изузетно пропраћен, а цео маратон снимала је и ТВ Прва. Прикупљено је око 5.000 евра, али нажалост на томе се и завршило. Након емитовања прилога на национланој телевизији, ипак се нико није јавио да помогне Влади да оде на дугоочекивану операцију.

Последња у низу хуманитарних акција крајем јула организовао је панчевачки карикатуриста Никола Драгаш у овкиру Летње школе карикатуре, а прикупљено је 46.860 динара.

Кутија за Владу требало је да буде постављена и на „Еко базару“, који је требао да буде одржан у недељу, 13. августа, али је одложен због кише.

Почетком септембра организација из Руме „Паркић бродић“ организоваће дечји базар, који ће бити хуманитарног карактера и прикупљаће се новац за Владу.

Према речима дечаковог оца, од почетка године сакупљено је око 7.000 евра, али је скоро половина новца потрошена на Владино лечење. Лекови коштају око 40.000 динара месечно, а родитељи морају да воде рачуна и о дететовој исхрани. Новац на име туђе неге и помоћи који су добијали за Владу укинут им је прошле године.

Синиша Ђорђевић признаје да му у овој дугој борби понестаје енергије, воље, идеја. У фебруару је послао апел за помоћ на мејлове преко 30 компанија, али нико није био занитерсован да помогне.

„Од неких нисам добио никакав одговор, неки су били заитересовани, али се више нису јавили. Раније смо имали ситуације да нам људи обећају велику помоћ, улију нам наду, па на крају од те помоћи ништа не буде. Само четири компаније су нам новчано помогле да одемо на лечење у иностранство“, каже Синиша.

Подсетимо, све је почело још 2011. године када је Влади дијагностификована епилепсија, а затим су болести почеле да се нижу. Утврђено је да има цисту на мозгу, али и проблем са срцем и тумор на бубрегу.

Испоставило се да је тумор био малигни и операција је извршена у Београду 2013. године. Уследиле су хемиотерапије, али и нови шок за Владине родитеље. На прегледу у Москви, у установљено је да има и проблем са срцем и да је операција неопходна. С обзиром на много мању цену Ђорђевићи су одлучили да захват обаве у Турској, на клиници „Ацибадем”. Нешто новца је прикупљено, а Синиша је морао да подигне и кредит за дететову операцију. Влада је оперисан у фебруару 2014. године и захват је добро прошао. Он и даље чека на операцију цисте на мозгу.

Ђорђевићи на државу не могу да се ослоне. Како каже Синиша Ђорђевић, за новац из државног фонда за лечење деце у инстранству не може да конкурише јер како тврди лекари не желе да му потпишу неопходна документа.

Влади можете помоћи и уплатом новца на рачун Владиног оца, Синише Ђорђевића: 340-32110017-94, код „Ерсте банке”, с назнаком „помоћ за Ђорђевић Владимира”. Уплате се могу вршити и из иностранства: ибан РС35340000003216654566, СИФ-код је ГИБАРС22, а новац се може убацити и у хуманитарне кутије које се налазе у супермаркету „Макси“, у продавници „Уради сам”, у згради суда, на Аутобуској станици, у парфимерији „Golden beauty“, и дечој продавници „Dexi Co“.

О хуманитарним акцијама и здравственом стању Владе Ђорђевића више се можете информисати на фејсбук страници „Подршка за Владу“.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: