Како се од броја 38 долази до броја шест?

БИРН: У ковид болницама до 1. јуна умрло 1.080 људи, 632 минималан сигуран број

Уредник БИРН-а Милорад Ивановић изјавио је да су, према подацима из информациони систем КОВИД-19, коју држава води о стању епидемије, од 13. марта до 1. јуна умрло 1.080 људи, а да су новинари у извештају који су крајем прошлог месеца објавили „минималан сигуран број“ од 632 преминулих.

Он је у Утиску недеље појаснио да су до броја од 632 преминулих, који је вишеструко већи од званично објављиваних података, дошли зато што је за њих било сигурно да су умрли од последица КОВИД-19, а да су за остале имали некомплетне информације.

„Остали су имали један тест негативан, подаци нису јасни или су у међувремену изгубљени“, рекао је Ивановић. Додаје да су у систему прикупљани сви подаци о току заразе у које су ковид-болнице и амбуланте имале обавезу да на дневном нивоу уносе податке о броју умрлих од компликација изазваних коронавирусом.

Он је навео да за потврду података заиста нису покушали да контактирају премијерку Ану Брнабић, али да су потврду тражили од сараднице из њеног кабинета која је, по иноформацијама које поседују, била задужена за надгледање базе, епидемиолога Предрага Кона, министра здравља Златибора Лончара, и директорку Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановиц Батут“, односно све оне за које су мислили да су упознати са функционисањем рада базе КОВИД-19.

Према његовим речима, Кон није одговорио на поруку коју су му упутили, а у збирне податке из државне базе су сигурно имали увид „Батута“, Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), Министарства здравља и Влада Србије сат времена пре објављивања података на сајту цовид19.рс.

Додаје да поједини лекари који су чланови Кризног штаба за сузбијање КОВИД-19 нису имали приступ тим подацима.

Уколико немате праве податке не можете доносити ни праве одлуке. Шта се у међувремену дешавало са подацима, не можемо да знамо. Ти бројеви се из неког разлога смањују, тачно се може ухватити матрица по којој се то ради. ‘Батут’ је сваког дана у 14 часова састављао извештај за Владу Србије на основу информационог система, наводи Ивановић.

Он је казао и да већина грађана нема информација шта се дешава, да представници власти објављују само демантије на њихову вест о прикривању података, због чега грађани немају основну информацију…

„Знају људи који су на друштвеним мрежама и који прате неколико независних портала“, оцењује Ивановић.

Како се од броја 38 долази до броја шест?

Објашњавајући шта је истина у броју умрлих које је објавио БИРН, а који је изазвао полемике у јавности, Ивановић је навео пример 12. априла.

„Да би епидемиолози доносили праве одлуке требало би да имају и праве податке”, рекао је Ивановић и приказао графикон настао на основу базе Информационог система и званичних података.

Подаци су уједначени и говоре о шест, седам, осам мртвих преко дана, до 4. априла подаци које саопштава влада и Информациони систем су углавном слични са малом разликом, али од 4. априла имамо нагли скок и разлику, каже он.

“Крива достиже врхунац 12. и 13. априла кад имамо 23 мртва од ковида, а нама се званично каже шест“, рекао је Ивановић, наводећи да то пише у бази којој су приступ имали сви чланови Кризног штаба и министар здравља.

Међутим, када погледамо други графикон направљен на истим тим подацима, да је 1.080 умрлих у ковид болницама, опет имамо до 4. априла готово сличне податке, па драматичан скок 13. априла када имамо 38 мртвих у ковид болницама.

Информациони систем Батута каже да је 13. априла умрло 38 особа, а нама се тог дана каже да је умрло шест, објаснио је Ивановић.

Он је истакао да оно што графика показује је да смо више од месец дана добијали лажне податке на основу којих су прављене неке епидемиолошке мере.

Ми само тражимо објашњење зашто је то урађено и да да нам Кризни штаб објасни како се од броја 38 долази до броја шест”, рекао је Ивановић.

Бета, Н1, Nova.rs

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: