Феномен изборних плаката или где год нађеш добро место ти плакат посади

Без санкција за лепљење плаката на дрвећу, кантама, стубовима…

Уклањање следеће недеље

И ову изборну кампању обележили су плакати које су политичке странке лепиле где год су стигле. Као и претходних година, од плаката шаренило се дрвеће, канте за отпатке, стубови, аутобуска стајалишта… Као и претходних година они који су лепили плакате на местима које нису предвиђена за то, нису санкционисани, а новац за њихово уклањање биће издвојен из буџета града.

Према речима  Милована Ћировића, секретара Секретаријата за инспекцијске послове плакати су уочени свуда по граду, у свим насељима и као и у насељеним местима. Комунална инспекција ипак није написала ниједан прекршајни налог јер према речима нашег саговорника немају добар алат, односно одлуку на основу које би поступали.

„Проблем је што ову врсту тематике регулише градска Одлука о општим условима уређења, из 1996. године, која плакатирање није у потпуности регулисала. То значи да уколико инспектори или комунални полицајци који такође могу да пишу прекршајне налоге, не затекну на лицу места особу да лепи плакате не могу да поступају. Ако немамо признање особе да је лепила плакате ми не можемо да санкцонишемо“, објашњава Ћировић.

Он додаје да ће Секретаријат за инспекцијске послове инсистирати на измени одлуке током 2017. године како би инспектори имали већа овлашћења, и могућност да оду у седиште странке која је лепила плакате и поступају према њима.

Поменуту област регулишу још и Градске Одлука о зеленим површинама и Одлука о одржавању чистоће и уклањања отпада.

Како  је рекао Бобан Ђурђев, шеф Комуналне инспекције казне за плакатирање на недозвољним местима износе 10.000 динара за физичко лице, за предузетнике 30.000 динара, за правно лице 60.000, и за одговорно лице 10.000 динара. Уколико се казна плати у року од осам дана уплаћује се 50 одсто износа.

Ђурђев каже да инспектори свакодневно излазе на терен и да су до сада изрекли усмене опомене представницима политичких странака. Он напомиње да проблем плакатирања на недзовољним местима присутан током целе године, али је ипак израженији током избора. Ни за лепљење плаката друге врсте није изречен ниједан прекршајни налог. Према речима Бобана Ђурђева, приоритет комуналне инспекције је одржавање комуналног реда у граду како би нам град био чист, а не кажњавање.

Милован Ћировић каже да ће плакати бити уклоњени следеће недеље, одмах након избора 2. априла и да ће тај посао поново бити поверен ЈКП „Хигијена“.

Ћировић напомиње да је неопходно изменити Градску Одлуку о општим условима уређења како би инспекција и град спремно дочекали наредни изборни циклус.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: